De diagnose longkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWanneer je hoort dat je longkanker hebt, is dat een flinke schok. Hoe gaat het verder? En wat kun je doen? Je leest het op deze pagina.
Misschien is bij de uitslag al meer bekend over de soort longkanker en de aanwezigheid van uitzaaiingen. Maar meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandelingen het best passen bij jouw situatie.
Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent.
In gesprek met je arts
De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. De arts vertelt je in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat heet het behandelplan.
Bereid je goed voor. Bekijk tips voor het gesprek met de arts.
Kinderwens en longkanker
De behandeling van longkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.
Ziekenhuizen voor longkanker
Het is belangrijk dat je een behandeling krijgt in een ziekenhuis dat veel ervaring heeft met longkanker. Wat voor jou het beste ziekenhuis is, hangt af van de soort kanker die je hebt en je persoonlijke situatie, zoals je leeftijd of het stadium van je ziekte. Lees verder over ziekenhuizen bij longkanker.
Activiteiten voor mensen met kanker (Activiteitenagenda)
Misschien vind je het fijn om een activiteit te doen, speciaal voor mensen die te maken hebben met kanker. In de Nationale Activiteitenagenda op kanker.nl vind je hier een overzicht van.
Denk aan activiteiten van IPSO centra, kennismakingslessen van creatief therapeuten, wandelgroepen, oncologische fysio, lezingen van ziekenhuizen en bijeenkomsten van patiëntenorganisaties.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Longkanker Nederland (long)
Bekijk wat patiëntenorganisatie Longkanker Nederland voor je kan betekenen.
-
Mijn Koers - Stoppen met roken (Trimbos)
De online training Mijn Koers - Stoppen met roken helpt u bij stoppen met roken.
-
Medische richtlijn niet-kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van niet-kleincellige longkanker.
-
Medische richtlijn kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van kleincellige longkanker.
-
Ervaringsverhalen over longkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over longkanker.