Behandeling van longkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij longkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.
Weet je welk stadium longkanker je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.
Mogelijke behandelingen bij niet-uitgezaaide longkanker
Mogelijke behandelingen bij uitgezaaide longkanker
- doelgerichte therapie
- immunotherapie
- chemotherapie
- chemo-immunotherapie: een combinatie van chemotherapie en immunotherapie
- behandelingen om klachten te verlichten
Longoperatie
Als de longkanker alleen in de long zit en er geen uitzaaiingen zijn, is vaak een operatie mogelijk. De chirurg haalt dan de hele long of een deel van de long weg. Hierdoor heb je kans om te genezen.
Lees meer over een longoperatie bij longkanker.
Bestraling
Bestraling is een mogelijke behandeling als de longkanker alleen in de long en/of de ruimte tussen de longen zit. Je kunt bestraling als enige behandeling krijgen, in combinatie met chemotherapie (chemoradiatie) of als extra behandeling na een operatie. Bestraling heeft dan genezing als doel.
Soms is bestraling ook mogelijk bij uitzaaiingen. Het is dan een behandeling om klachten te verminderen.
Lees meer over bestraling bij longkanker.
Bevriezing of verhitting
Kun je niet geopereerd of bestraald worden, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen? Dan kun je misschien een behandeling krijgen waarbij de arts de tumor vernietigt door bevriezing (cryoablatie) of hitte (radiofrequentie ablatie of microwave ablatie). Je arts bespreekt dit met je.
Meer over deze twee behandelingen lees je bij de informatie over opereren zonder snijden.
Chemoradiatie
Chemoradiatie kan een behandeling zijn als je uitzaaiingen hebt rondom je longen. Chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling.
Lees meer over chemoradiatie bij longkanker.
Doelgerichte therapie
Doelgerichte therapie is soms een behandeling voor uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Niet-kleincellige longkanker is de soort longkanker die het meest voorkomt.
Soms is doelgerichte therapie ook mogelijk bij longkanker die niet is uitgezaaid. Het is dan een aanvullende behandeling na de operatie. Doel is de kans kleiner te maken dat de ziekte terugkomt.
Niet iedereen met niet-kleincellige longkanker kan doelgerichte therapie krijgen. Of deze behandeling geschikt voor je is, wordt duidelijk na DNA-onderzoek van een stukje tumor.
Lees meer over doelgerichte therapie bij longkanker.
Immunotherapie
Immunotherapie kan een behandeling zijn bij uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Deze behandeling kan je leven verlengen.
Immunotherapie kan ook een behandeling zijn na de chemotherapie en bestraling, als longkanker niet is uitgezaaid.
Lees meer over immunotherapie bij longkanker.
Chemotherapie
Chemotherapie kan een behandeling zijn voor of na de operatie, als longkanker niet is uitgezaaid.
Bij uitgezaaide longkanker is chemotherapie ook een behandeling. Bijvoorbeeld als het behandelteam verwacht dat een behandeling met doelgerichte therapie niet zal aanslaan. De kans is dan groter dat chemotherapie beter werkt.
Lees meer over chemotherapie bij longkanker.
Chemo-immunotherapie
Chemo-immunotherapie kan een behandeling zijn bij uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Je krijgt dan chemotherapie samen met immunotherapie. Deze behandeling kan je leven verlengen.
Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij longkanker (trials)
Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor kleincellige kanker en de trials voor niet-kleincellige longkanker.
Kinderwens en longkanker
De behandeling van longkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.
Andere behandelingen om klachten te verlichten
Bij longkanker zijn ook behandelingen mogelijk om klachten te verlichten, zoals pijn, kortademigheid en hoesten. Lees meer over deze klachten en mogelijke behandelingen op de pagina Leven met uitgezaaide longkanker.
Keuze tussen behandelingen bij longkanker
Vaak kun je kiezen tussen een aantal behandelingen. Het is belangrijk om de voordelen van de behandeling af te wegen tegen de bijwerkingen of de gevolgen. Er zijn keuzehulpen beschikbaar die je ondersteunen bij het maken van deze beslissing.
Je keuzes en rechten als patiënt
Als patiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.
Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Longkanker Nederland (long)
Bekijk wat patiëntenorganisatie Longkanker Nederland voor je kan betekenen.
-
Medische richtlijn niet-kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van niet-kleincellige longkanker.
-
Medische richtlijn kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van kleincellige longkanker.
-
Ervaringsverhalen over longkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over longkanker.