Onderzoeken bij longkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHeb je klachten die kunnen passen bij longkanker, zoals een aanhoudende prikkelhoest of bloed in slijm dat je ophoest? Dan krijg je een aantal onderzoeken. Hier lees je wat je kunt verwachten.
Eerst onderzoekt de huisarts je longen. Ziet de huisarts reden voor verder onderzoek? Dan verwijst hij of zij je door naar een longarts.
Onderzoeken voor de diagnose
Er zijn verschillende onderzoeken nodig om te bepalen of je longkanker hebt.
Longfoto en CT-scan van je longen
Je krijgt altijd eerst een longfoto. Is daarop een afwijking in je longen te zien? Dan krijg je ook een CT-scan van je longen.
PET-CT-scan
Bij een vermoeden van longkanker volgt daarna meestal een PET-CT-scan. Dat is een scan van je hele lichaam. Hiermee kan de longarts onderzoeken of de ziekte zich heeft uitgebreid naar andere delen van je lichaam.
Stukje weefsel wegnemen (biopt)
Om zekerheid te krijgen of het wel of niet om longkanker gaat, neemt de longarts of radioloog een stukje weefsel (biopt) weg uit de afwijking. Dat gebeurt meestal met een biopsie door de borstkas of met een bronchoscopie. Zijn er een of meer uitzaaiingen? Dan wordt daar (ook) meestal een biopt van genomen.
Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag van het weefselonderzoek kan de arts de definitieve diagnose stellen. Je hoort dan of je wel of geen longkanker hebt. Als je longkanker hebt, vertelt de arts ook om welke soort longkanker het gaat.
Onderzoeken na de diagnose longkanker
Als blijkt dat je longkanker hebt, is vaak extra onderzoek nodig om het stadium van de ziekte te bepalen. Dat is belangrijk voor het behandelplan.
Je kunt een of meer van deze onderzoeken krijgen:
- Endo-echografie: een echo vanuit de luchtpijp of slokdarm om uitzaaiingen in de lymfeklieren tussen je longen op te sporen.
- Mediastinoscopie: een kijkoperatie in de borst om uitzaaiingen in de lymfeklieren tussen je longen op te sporen. Je krijgt dit onderzoek alleen als een endo-echografie niet genoeg informatie geeft.
- Pleurapunctie: om vocht tussen je longvliezen weg te nemen.
- Echografie van de buik: om uitzaaiingen in buikorganen zoals de lever op te sporen.
- MRI-scan van de hersenen: om uitzaaiingen in je hersenen op te sporen.
- DNA-onderzoek: om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor doelgerichte therapie.
Andere onderzoeken
Vaak krijg je nog een aantal andere onderzoeken om je conditie te bepalen. Hoe fit je bent, bepaalt namelijk welke behandeling je aankunt:
- Longfunctieonderzoek: om de werking van je longen te controleren
- Hartfilmpje: om te controleren of je een hartziekte hebt.
- Bloedonderzoek: bijvoorbeeld om te controleren of je bloedarmoede hebt, en of je lever en nieren goed werken.
Als je alle onderzoeken achter de rug hebt, krijg je een gesprek over de behandeling. Lees de tips voor het gesprek met de arts.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Longkanker Nederland (long)
Bekijk wat patiëntenorganisatie Longkanker Nederland voor je kan betekenen.
-
Medische richtlijn niet-kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van niet-kleincellige longkanker.
-
Medische richtlijn kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van kleincellige longkanker.
-
Ervaringsverhalen over longkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over longkanker.