Operatie aan de eikel
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWanneer je een kleine tumor op de eikel hebt, haalt de uroloog een deel of de hele eikel weg. Dat gebeurt soms ook wanneer de kanker is teruggekomen.
Door deze operatie kan je penis er anders uitzien. Je penis kan bijvoorbeeld korter zijn, of je kunt een deuk in de eikel hebben. Vraag je uroloog naar de gevolgen van de behandeling en de mogelijkheid van een hersteloperatie.
Verwijderen van de huid van de eikel
Bij deze operatie haalt de uroloog de oppervlakkige huid met de onrustige cellen weg. Deze operatie kan alleen bij een voorstadium van peniskanker. Meestal kan de uroloog een hersteloperatie doen door een stukje huid van een andere plek van je lichaam op de eikel te plaatsen. Deze operatie is ingrijpender dan een laserbehandeling of een behandeling met een crème. Maar de kans dat de ziekte terugkomt, is zo het kleinst.
Verwijderen van een deel van de eikel
Is de tumor nog redelijk klein (T1, T2) en niet doorgegroeid tot in het zwellichaam? Dan is het soms voldoende om alleen de tumor (en dus een deel van de eikel) weg te snijden. Soms krijg je ook nog een laserbehandeling van de wondranden. Op de randen zit vaak een voorstadium van peniskanker.
Verwijderen van de hele eikel
Soms is de tumor zo groot of groeit hij zo diep door dat de uroloog de hele eikel moet verwijderen. Als de tumor nog niet tot in het zwellichaam is gegroeid (T3), kun je vaak een operatie krijgen waarbij de lengte van de penis zoveel mogelijk behouden blijft. Je krijgt dan een huidtransplantatie.
Na het verwijderen van de eikel maakt de uroloog meestal de huid van de penisschacht over de penis heen vast. Soms is het mogelijk een stukje huid op het uiteinde van het zwellichaam te plaatsen. De eikel ziet er dan weer zo normaal mogelijk uit. Ook kun je iets meer penislengte behouden. Dat laatste kan voordelen hebben bij seks en bij het staand plassen. Voor deze operatie kun je alleen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht.
Complicaties na een operatie aan de eikel
Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt een bloeding krijgen of de wond kan gaan ontsteken. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts, of direct met het ziekenhuis.
Bij een operatie aan de eikel kan achteraf blijken dat niet de hele tumor is weggehaald. Je hoort dit nadat een patholoog het weggehaalde weefsel heeft onderzocht onder de microscoop. In dat geval moet je nog een tweede keer geopereerd worden.
Heb je een huidtransplantatie gehad? Dan kan het voorkomen dat de getransplanteerde huid niet goed blijft zitten of loslaat. Vaak is dan nog een tweede operatie nodig.