Bestraling bij peniskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij peniskanker kun je bestraling krijgen bij een grote tumor die is doorgegroeid in de weefsels eromheen. Ook bij uitgebreide uitzaaiingen in de liezen en bekkenklieren krijg je soms bestraling. Dit is meestal in combinatie met chemotherapie.
Doel van de bestraling
Je kunt bestraling krijgen voor een operatie, om de tumor kleiner te maken. En soms krijg je bestraling van het gebied van de wond na de penisoperatie of lymfeklieroperatie. De arts adviseert dit als het risico groot is dat de ziekte terugkeert.
Bijwerkingen en gevolgen van bestraling
Door de bestraling kunnen ook gezonde cellen beschadigd raken in het bestraalde gebied. Daardoor kun je last van bijwerkingen krijgen. De bestralingsarts zal de gevolgen uitgebreid met je bespreken.
Dit zijn een paar klachten die je door de bestraling kunt krijgen:
- Branderige pijn in het bestraalde gebied (bijvoorbeeld bij de penis of de liezen)
- Een verbrande of rode huid
De bestraling kan ook bijwerkingen geven waar je langer last van hebt, en die soms ook pas na de behandeling ontstaan:
- Als de blaas en/of de endeldarm in het bestralingsveld liggen kun je hier ook klachten van krijgen, zoals vaker moeten plassen, of diarree.
- Door bestraling van het kleine bekken kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.
- Ook kun je erectieproblemen krijgen.
Kinderwens
Ben je jong en heb je een kinderwens, dan verwijst de arts je vóór de behandeling door naar een fertiliteitsarts. Vraag als het nodig is zelf om een verwijzing.
In het dossier vruchtbaarheid en kanker lees je welke mogelijkheden er zijn om je vruchtbaarheid te behouden.
Hoe werkt bestraling?
Bestraling is een behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.
De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.