Lymfeklieroperatie bij peniskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Schildwachtklierprocedure 

Op een echo zijn heel kleine uitzaaiingen niet goed te zien. Daarom adviseert de uroloog soms een schildwachtklierprocedure. Of dit in jouw situatie een optie is, hangt af van hoe groot en agressief de tumor is. Vaak adviseert de uroloog vanaf stadium T1G2 en hoger een schildwachtklierprocedure.

Hierbij haalt de uroloog de schildwachtklier weg tijdens een operatie. Vaak gebeurt dit tijdens de operatie aan de penis. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Dit kunnen ook een paar lymfeklieren zijn. Als de tumor uitzaait, is dat als eerste naar de schildwachtklier. Bij peniskanker is dit bijna altijd een lymfeklier in de lies. 

Een patholoog onderzoekt de weggenomen klier onder de microscoop en kan zo heel kleine uitzaaiingen opsporen. Lees hier hoe de schildwachtklierprocedure gaat. 

Aanvullende lymfeklieroperatie (klierdissectie)

Peniskanker verspreidt zich eerst via de liezen en pas later naar het bekken. Bij uitzaaiingen in een lymfeklier in de lies krijg je meestal een operatie in de lies en soms in het bekken. De uroloog haalt dan alle lymfeklieren in dat gebied weg. 

Soms kan de uroloog de operatie doen met hulp van een operatierobot. De uroloog kan dan nog preciezer opereren, zodat je een kleinere wond hebt. Dit maakt de kans op complicaties kleiner. 

Tijdens de operatie brengt de uroloog vaak een tijdelijke slang (drain) in de wond. Deze drain voert na de operatie het wond- en lymfevocht af. Vaak kan de drain er na een paar dagen uit. Bij deze operatie blijf je meestal 3 dagen in het ziekenhuis.

Lymfoedeem

Wanneer de lymfeklieren verwijderd zijn, kun je last krijgen van vochtophoping in de benen (lymfoedeem). Dit gebeurt bij 1 op de 3 patiënten. Je kunt hier last van hebben bij het lopen. Er zijn speciale oedeemfysiotherapeuten die je hierbij kunnen helpen. 

Bijwerkingen na lymfeklieroperaties

Ook kan de huid na de operatie extra gevoelig zijn. Je kunt last hebben van wondontstekingen en van wondroos. Wondroos is een ontsteking dieper in de huid. De huid wordt dan glanzend rood, pijnlijk en dik. 

Hoe meer lymfeklieren er verwijderd zijn, hoe groter de kans dat je hier last van krijgt. Het is daarom belangrijk om de wond in de lies goed in de gaten te houden als je thuis bent. Neem contact op met je arts als de wond gaat ontsteken. De wond is dan rood en er kan pus uit komen. Je kunt ook koorts krijgen. Neem ook contact op als zich vocht onder de huid ophoopt. 
 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020