HPV en peniskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEr zijn ongeveer 100 typen van het humaan papillomavirus (HPV). De meeste zijn onschadelijk, maar een aantal zorgt voor een verhoogd risico op kanker. Bij peniskanker gaat het meestal om HPV-type 16 of 18. Deze soorten kunnen ook bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of anuskanker veroorzaken.
Bij ongeveer 4 op de 10 mannen speelt HPV een rol bij het ontstaan van peniskanker of van een voorstadium ervan. Voor de behandeling maakt het meestal geen verschil of je wel of niet besmet bent met HPV.
HPV wordt overgedragen via seks
HPV is erg besmettelijk en wordt overgedragen via seks. Bijna iedereen krijgt vroeg of laat een besmetting met HPV. En bijna altijd ruimt het lichaam dit zelf op.
Er is niet per se geslachtsgemeenschap nodig om een HPV-infectie op te lopen. HPV kun je ook oplopen tijdens orale seks of via de handen of speeltjes tijdens het vrijen. Het virus kan dan makkelijk op andere plaatsen van het lichaam terechtkomen, zoals op de handen, in de mond of keelholte, rond de geslachtsdelen en de anus. Condooms beschermen meestal niet voldoende tegen een HPV-besmetting.
Lees meer over HPV op de website van het RIVM.
Roken en HPV
Soms ruimt je lichaam het HPV niet op. Rokers raken het virus moeilijker kwijt dan niet-rokers. Waarschijnlijk komt dit doordat roken invloed heeft op het immuunsysteem. Ook als je hiv hebt, of als je medicijnen slikt die het afweersysteem onderdrukken, ruimt je lichaam het HPV-virus niet altijd op. Het virus kan dan, meestal na jaren, verschillende vormen van kanker veroorzaken, of een voorstadium ervan.
HPV-vaccinatie
Sinds 2009 krijgen meisjes van 12 of 13 jaar een HPV-vaccinatie aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Maar HPV treft niet alleen meisjes (vrouwen), ook jongens (mannen) kunnen besmet raken. Vanaf 2021 is de HPV-vaccinatie ook beschikbaar voor jongens. Alle jongens en meisjes krijgen de vaccinatie aangeboden als ze 9 jaar zijn.