Wat is speekselklierkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij speekselklierkanker zit er een kwaadaardige tumor in een speekselklier. Speekselklierkanker is een zeldzame soort kanker. In 2023 kregen 216 mensen de diagnose speekselklierkanker.

De speekselklieren

Er zijn verschillende speekselklieren. De speekselklieren liggen in de mond en in de buurt van de mond. Ze maken speeksel aan.

Speekselklierkanker kan in alle speekselklieren ontstaan. Meestal ontstaat een tumor in 1 van de speekselklieren bij de oren: de oorspeekselklier. Lees verder over de speekselklieren.

Een goedaardige tumor in de speekselklier

Een gezwel in een speekselklier is meestal een goedaardige tumor. Het is dan geen kanker. Ongeveer 2 op de 3 tumoren in de speekselklieren zijn goedaardig. Lees verder over een goedaardige speekselkliertumor.

Soorten speekselklierkanker

Van de kwaadaardige speekselkliertumoren zijn er wel 22 verschillende soorten. Sommige soorten komen vaker voor, andere zijn heel zeldzaam.

De soort zegt iets over hoe agressief de tumor is en welke behandelingen mogelijk zijn. Welke soort speekselklierkanker het is, wordt bepaald door de cellen in de speekselklier waaruit de tumor ontstaat. Bekijk de uitgebreide informatie over de soorten speekselklierkanker.

Symptomen bij speekselklierkanker

De meest voorkomende klachten bij speekselklierkanker zijn een zwelling in het gezicht en een verlamming van het gezicht. De verlamming in het gezicht zit vooral bij het oog en in de mondhoek. De zwelling kan pijn doen, maar dat hoeft niet altijd.

Niet alle mensen met speekselklierkanker hebben klachten. Bij een deel van de mensen wordt de ziekte toevallig ontdekt. Lees meer over de symptomen van speekselklierkanker.

Oorzaken van speekselklierkanker

De precieze oorzaak van speekselklierkanker is niet bekend. Wel zijn er een aantal zaken die de kans op speekselklierkanker vergroten. Dat is bijvoorbeeld een eerdere behandeling met bestraling. En blootstelling aan bepaalde giftige stoffen, bijvoorbeeld in de industrie.

Lees verder over de risicofactoren van speekselklierkanker.

Onderzoeken en diagnose van speekselklierkanker

Bij een vermoeden van speekselklierkanker verwijst de huisarts je naar een KNO-arts of een MKA-chirurg (kaakchirurg). KNO staat voor: keel, neus en oor. MKA betekent: mond, kaak en aangezicht. Hier krijg je eerst een algemeen lichamelijk onderzoek en een echografie, of een MRI-scan.

Daarna kan de arts een aantal cellen opzuigen uit de speekselklier. Dit heet een punctie. Met de uitslag van de punctie kan de arts aangeven of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Dan zijn meer onderzoeken nodig.

Lees verder over onderzoeken bij speekselklierkanker.

Uitzaaiingen bij speekselklierkanker

Bij een deel van de mensen met speekselklierkanker wordt de ziekte pas laat ontdekt. Dan kunnen er al uitzaaiingen zijn. Ook in een latere fase kan de kanker gaan uitzaaien. Lees meer informatie over uitgezaaide speekselklierkanker.

Behandeling van speekselklierkanker

Voor speekselklierkanker zijn een paar behandelingen mogelijk. Meestal krijg je een operatie. De arts haalt dan de speekselklier met tumor weg. Na de operatie is vaak nog bestraling nodig.

Na de behandeling is er een kans dat de ziekte terugkomt. Je arts kan je vertellen welke behandeling dan mogelijk is. Als de tumor ver is doorgegroeid of is uitgezaaid naar andere organen, is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling om de ziekte te remmen.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van speekselklierkanker.

Vooruitzichten bij speekselklierkanker

De vooruitzichten bij speekselklierkanker hangen af van het soort speekselklierkanker, hoe agressief de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Na 10 jaar is gemiddeld nog de helft van de mensen in leven. Bekijk de cijfers over speekselklierkanker.

Gevolgen bij speekselklierkanker

Speekselklierkanker en de behandeling ervan zijn vaak heel belastend. Door de ziekte hebben veel mensen zenuwschade aan het gezicht en een veranderd uiterlijk. Er kunnen problemen ontstaan met de voeding en met praten. Een klein deel van de mensen krijgt het syndroom van Frey: ze gaan zweten in hun gezicht als ze eten zien of ruiken.

Lees verder over de gevolgen van speekselklierkanker, en hoe je daarmee kunt omgaan.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Chantal Westerink

Verpleegkundig specialist hoofd-halskanker, UMC Utrecht

Illustratie mensen

Mensen die speekselklierkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Logo-patïentenvereniging-speekselklierkanker

Patiëntenvereniging Speekselklierkanker

Foto-carla-van-herpen

Prof. dr. Carla van Herpen

Internist-oncoloog, Radboudumc

Placeholder-arts-man

Prof. dr. Ludi Smeele

Hoofd-halschirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021