Punctie van de speekselklier
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonZit er een knobbeltje in een speekselklier, of denkt de arts dat er een afwijking in zit? Dan kan de arts cellen uit de speekselklier opzuigen. Dit heet een punctie.
Met een punctie kan de arts de definitieve diagnose stellen. De arts kan zo bepalen of het om speekselklierkanker gaat, of om een goedaardige afwijking in de speekselklier.
Ook kan een lymfeklier in de hals wat dikker aanvoelen. Dan kan de arts een echografie van de halsklieren doen, eventueel met een punctie.
Hoe gaat een punctie?
Bij een punctie zuigt de arts cellen op van de plaats waar de afwijking zit. Dat gebeurt met een dunne naald. Om beeld te hebben bij de punctie, gebruikt de arts een echografie.
Soms krijg je een plaatselijke verdoving. Dit hangt af van de plek van de punctie.
Uitslag van de punctie
Een patholoog onderzoekt de weggenomen cellen onder de microscoop. Met de uitslag kan de arts met zekerheid vaststellen of het om speekselklierkanker gaat.
Uit de punctie kan ook komen dat de afwijking goedaardig is. Het is dan geen kanker. Lees verder over een goedaardige tumor in de speekselklier.
Gaat het om een kwaadaardige tumor, dan is ook belangrijk te weten welke soort speekselklierkanker het is. Soms wordt na de punctie al duidelijk om welke soort het gaat. Maar meestal kan de arts dit pas na de operatie zeggen.
Bekijk de uitgebreide informatie over de soorten speekselklierkanker.