Behandeling van uitgezaaide speekselklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je speekselklierkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts stelt dan een behandeling voor om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bij uitgezaaide speekselklierkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • bestraling
  • chemotherapie
  • immunotherapie
  • doelgerichte therapie
  • behandeling binnen een wetenschappelijk onderzoek

De arts bespreekt met je welke behandelingen in jouw situatie het meest geschikt zijn. Deze arts is een internist-oncoloog.

Bestraling als je niet meer beter wordt

Als je niet meer kunt genezen van de speekselklierkanker, kan bestraling helpen. Dit heet palliatieve bestraling. Palliatieve bestraling duurt meestal korter dan bestraling in de genezende behandeling. De bijwerkingen zijn daardoor meestal minder heftig.

Chemotherapie bij uitgezaaide speekselklierkanker

Chemotherapie kan bij speekselklierkanker een palliatieve behandeling zijn. Het hangt af van de soort speekselklierkanker welke chemotherapie je krijgt, en hoeveel kuren.

Chemotherapie kan bijwerkingen geven. Welke bijwerkingen dat zijn, hangt af van de soort chemotherapie en van hoe hoog de dosis is. De arts of gespecialiseerd verpleegkundige legt uit welke bijwerkingen je kunt verwachten en wat je hieraan kunt doen.

Doelgerichte therapie bij speekselklierkanker

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen. De medicijnen vallen de kankercellen heel precies aan. Bij sommige soorten speekselklierkanker kan doelgerichte therapie een behandeling zijn om te ziekte te remmen.

De arts kan voorstellen om eerst een DNA-onderzoek van de kankercellen te doen. Met DNA-onderzoek kan de arts afwijkingen in het DNA van de tumor laten opsporen. Voor sommige van deze afwijkingen is er doelgerichte therapie beschikbaar. Bijvoorbeeld voor afwijkingen in de genen HER2 en NOTCH.

Immunotherapie bij speekselklierkanker

Een nieuwe behandeling voor speekselklierkanker is immunotherapie. Deze behandeling activeert je eigen afweersysteem om de kankercellen aan te vallen. Bij andere hoofd-halstumoren zoals keelkanker is al bewezen dat immunotherapie kan helpen bij uitzaaiingen.

De medicijnen remmen de groei van de kankercellen en verminderen klachten. Er loopt onderzoek naar de mogelijkheden van immunotherapie bij uitgezaaide speekselklierkanker.

Behandeling in een wetenschappelijk onderzoek

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog wetenschappelijk onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Een andere naam voor dit wetenschappelijk onderzoek is een trial.

Met de arts kun je bespreken of je in aanmerking komt voor deelname aan een trial. De behandelingen met doelgerichte therapie en immunotherapie zijn vaak ook binnen een wetenschappelijk onderzoek.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Chantal Westerink

Verpleegkundig specialist hoofd-halskanker, UMC Utrecht

Placeholder-arts-man

Prof. dr. Ludi Smeele

Hoofd-halschirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die speekselklierkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Logo-patïentenvereniging-speekselklierkanker

Patiëntenvereniging Speekselklierkanker

Foto-carla-van-herpen

Prof. dr. Carla van Herpen

Internist-oncoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021