Behandelplan bij speekselklierkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de diagnose krijg je een behandelplan. Hierin staat welke behandelingen het best passen bij jouw situatie. De behandelend arts stelt het behandelplan op samen met jou en het multidisciplinaire team (zie onder).
Het behandelplan is gebaseerd op de landelijke richtlijn voor hoofd-halstumoren. De plaats van de tumor en het stadium van de ziekte zijn van belang voor het bepalen van het behandelplan. Andere belangrijke dingen hiervoor zijn mogelijke andere ziektes die je hebt, en je eigen voorkeuren.
Voor de behandeling van speekselklierkanker is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat ervaring heeft met deze ziekte. Bekijk welke ziekenhuizen in Nederland dat zijn.
Zorgverleners bij speekselklierkanker
Bij de behandeling van speekselklierkanker kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen:
Behandelaren, artsen en verpleegkundigen
- KNO-arts/hoofd-halschirurg
- MKA-chirurg/hoofd-halschirurg
- verpleegkundig specialist
- physician assistant
- casemanager
- radiotherapeut-oncoloog
- medisch oncoloog
- radioloog
- patholoog
- plastisch chirurg
- geriater of specialist ouderengeneeskunde
- (oncologie) verpleegkundige
Zorgverleners die ondersteuning geven tijdens en na de behandeling
- logopedist
- diëtist
- tandarts
- mondhygiënist
- fysiotherapeut
- maatschappelijk werker/medisch psycholoog
Multidisciplinair overleg bij speekselklierkanker
Het behandelplan wordt gemaakt in overleg met deze zorgverleners. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). Bij het opstellen van een behandelplan baseert het MDO zich op de landelijke richtlijn voor speekselklierkanker.
De specialisten hebben regelmatig MDO. Ze bespreken dan:
- de uitkomsten van de onderzoeken
- de resultaten van de behandelingen
- wat dit betekent voor het behandelplan
Meebeslissen over het behandelplan
Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Bespreek je twijfels met de arts.
Soms zijn er andere behandelingen beschikbaar of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen.
Neem de tijd voor een keuze
Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.
Ook kun je je overwegingen bespreken met andere mensen met speekselklierkanker. Van hen kun je horen welke keuzes zij gemaakt hebben en waar je nog meer op moet letten. Je kunt in contact komen met lotgenoten via:
- de patiëntenvereniging speekselklierkanker
- de patiëntenvereniging HOOFD-HALS
- de gespreksgroep hoofd-halskanker op kanker.nl
Second opinion
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de gestelde diagnose en in het behandelplan. Wanneer je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.