Operatie bij kanker in de zwangerschap
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen operatie voor kanker is vaak wel mogelijk in de zwangerschap. Het risico op een te vroege bevalling of een miskraam is klein. De arts bespreekt dit met je.
De grootste risico’s van een operatie tijdens de zwangerschap zijn een te vroege bevalling of een miskraam. Dat geldt vooral bij een buikoperatie. Maar het geldt ook voor andere operaties, want medicijnen, narcose, pijnstilling en de kans op koorts of infecties spelen ook een rol.
Het behandelteam probeert dit soort risico’s te voorkomen door de operatie op een goed moment in te plannen en voorzorgsmaatregelen te nemen.
Operatie van de buik
Is bij jou een open buikoperatie nodig? Dan gebeurt de operatie bij voorkeur in de periode tussen 4 en 6 maanden zwangerschap. De kans op een miskraam is dan kleiner. Ook is de baarmoeder dan nog niet zo groot dat de chirurg niet goed kan opereren.
Een kijkoperatie van de buik is meestal mogelijk tot ongeveer halverwege de zwangerschap. De operatie moet wel gebeuren door een chirurg met veel ervaring.
Operatie van een ander lichaamsdeel dan de buik
Een operatie in een ander deel van je lichaam dan je buik is op elk moment in de zwangerschap mogelijk.
Narcose tijdens de zwangerschap
Je kunt narcose krijgen als je zwanger bent. Er zijn verschillende middelen die veilig zijn voor het ongeboren kind.
Voorzorgsmaatregelen bij een operatie tijdens de zwangerschap
Ben je meer dan 20 weken zwanger? Dan moet je tijdens de operatie zo liggen dat er geen extra druk op de grote bloedvaten in je buik ontstaat en er minder bloed terugstroomt naar je hart. Het operatieteam houdt je bloeddruk, bloedsuikergehalte en zuurstofgehalte goed in de gaten. Vaak controleert de gynaecoloog voor, na en soms ook tijdens de operatie de hartslag van je kind.