Veelgestelde vragen over kanker in de zwangerschap
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHieronder lees je de antwoorden op veelgestelde vragen over kanker in de zwangerschap.
- Hoe vaak komt kanker in de zwangerschap voor?
- Heeft kanker in de zwangerschap gevolgen voor mijn kind?
- Wanneer is het nodig om de zwangerschap af te breken?
- Wanneer is het nodig om de behandeling uit te stellen?
- Welke behandelingen kunnen/wel niet tijdens de zwangerschap?
- Kan ik de 22 wekenprik krijgen als ik kanker heb?
Hoe vaak komt kanker in de zwangerschap voor?
Kanker in de zwangerschap komt weinig voor. Gemiddeld gaat het om 1 op de 1000 zwangerschappen. In Nederland zijn dat ongeveer 200 vrouwen per jaar.
Van alle zwangere vrouwen met kanker heeft bijna de helft borstkanker. Ook kankersoorten als baarmoederhalskanker, lymfeklierkanker en leukemie komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Dat komt omdat deze kankersoorten vaker voorkomen bij jonge vrouwen.
Zwanger zijn maakt de kans op kanker niet groter.
Heeft kanker in de zwangerschap gevolgen voor mijn kind?
Uit onderzoek blijkt dat kanker in de zwangerschap geen gevolgen heeft voor het jonge kind (tot en met 6 jaar). Of het gevolgen heeft voor de langere termijn is nog niet bekend.
Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek:
- Kinderen tot 6 jaar ontwikkelen zich even goed als andere kinderen.
- Chemotherapie in de zwangerschap geeft een kleine kans op groeiachterstand bij het ongeboren kind. Maar kinderen lopen die groeiachterstand vrij snel na de bevalling weer in.
- Chemotherapie vanaf de vierde maand van de zwangerschap maakt de kans op aangeboren afwijkingen niet groter.
- Het risico op vroeggeboorte is na chemotherapie iets groter dan bij een normale zwangerschap.
- Te vroeg geboren kinderen hebben in hun eerste levensjaar een tragere mentale ontwikkeling dan hun leeftijdsgenoten die na 37 weken worden geboren. Maar als kinderen 6 jaar zijn is er geen verschil meer.
Wanneer is het nodig om de zwangerschap af te breken?
Soms is het nodig om de zwangerschap in een vroege fase af te breken. Dit gebeurt alleen als je snel met de behandeling moet starten en de behandeling schadelijk is voor je kind.
Gelukkig is dit meestal niet nodig. Je kunt veel behandelingen gewoon krijgen als je zwanger bent, maar soms in aangepaste vorm. Het is soms ook mogelijk om de behandeling uit te stellen tot na de bevalling.
Wanneer is het nodig om de behandeling uit te stellen?
Soms is het nodig om de behandeling uit te stellen tot het kind in de baarmoeder iets verder is gegroeid. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij chemotherapie. Deze behandeling is niet veilig in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Bij bestraling is het soms nodig de behandeling uit te stellen tot na de bevalling. Bijvoorbeeld als je bestraling krijgt van je borst en oksel. Als het kindje in je buik al wat groter is, ligt het namelijk te dicht in de buurt van het gebied dat bestraald moet worden.
Een operatie kan niet altijd tijdens de zwangerschap. Zeker niet als je een operatie in je buik moet krijgen, dichtbij de baarmoeder. Ook een operatie aan de baarmoeder zelf zoals bij baarmoederhalskanker, is vaak niet mogelijk.
Welke behandelingen kunnen wel/niet tijdens de zwangerschap
Behandelingen die soms kunnen tijdens (een deel van) de zwangerschap zijn:
Behandelingen die artsen liever niet geven tijdens de zwangerschap zijn:
- doelgerichte therapie
- immunotherapie
- anti-hormonale therapie
Kan ik de 22 wekenprik krijgen als ik kanker heb?
De overheid biedt zwangere vrouwen in Nederland de 22 wekenprik aan. Dit vaccin beschermt jou en je baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Kinkhoest is voor baby’s een gevaarlijke ziekte.
De kinkhoestvaccinatie is in principe veilig voor vrouwen met kanker in de zwangerschap. Ook als je immuunsysteem door bijvoorbeeld een kankerbehandeling is verzwakt. Vraag je arts om meer uitleg.