De bevalling
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je zwanger bent en kanker hebt, zul je meestal in het ziekenhuis bevallen. Soms is het nodig de bevalling in te leiden.
Met je behandelend oncoloog en gynaecoloog bespreek je wanneer je het beste kunt bevallen. En welk soort bevalling (vaginaal of keizersnede) in jouw situatie het beste is.
Meedenken over de bevalling
Soms lijkt alles om kanker en de behandeling te draaien. En komt je zwangerschap op de tweede plaats. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het draait uiteindelijk vooral om jou en je kindje. Probeer daarom zo goed mogelijk betrokken te blijven bij beslissingen over de bevalling en de periode na de geboorte. Je kunt bijvoorbeeld een geboorteplan opstellen in overleg met de gynaecoloog en/of de klinisch verloskundige.
Soms is het nodig de bevalling in te leiden
In sommige situaties is het nodig de bevalling in te leiden, zodat de bevalling binnen je behandelschema past.
Wanneer je voor de 37e week van je zwangerschap moet bevallen, krijg je soms voor de bevalling medicijnen (corticosteroïden) om de longen van je kind te laten volgroeien. Dit maakt de kans kleiner dat je kindje na de bevalling ademhalingsproblemen krijgt.
Te vroeg geboren kinderen gaan na de geboorte naar een speciale afdeling (neonatologie). Daar krijgt het kindje na de geboorte de extra zorg die hij of zij nodig heeft.