Bestraling bij kanker in de zwangerschap
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBestraling van kanker in de zwangerschap gebeurt alleen als het kind beschermd kan worden tegen de straling.
Hoe werkt bestraling?
Bestraling is een behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.
De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.
Wanneer kan bestraling bij kanker in de zwangerschap?
Bestraling bij kanker in de zwangerschap gebeurt alleen als het kind beschermd kan worden tegen de straling. Dit hangt af van de afstand tussen de baarmoeder en het gebied dat bestraald moet worden. Er zijn 2 factoren die deze afstand bepalen: het aantal maanden dat je zwanger bent en het doelorgaan van de bestraling.
Bestraling van het bovenlichaam
Meestal kan bestraling van het bovenlichaam veilig gebeuren tijdens het eerste deel van de zwangerschap. De radiotherapeut schermt de baarmoeder dan af met loden afdekplaten. Die houden de straling tegen.
Later in de zwangerschap komt de groeiende baarmoeder met het ongeboren kind dichter bij het gebied dat bestraald wordt. Bescherming met loden afdekplaten kan dan niet meer. Een klinisch fysicus en radiotherapeut berekenen of bestralen mogelijk is.
Bestraling in het buik- of bekkengebied
Bestraling van de buik, het bekken of de liezen gebeurt nooit tijdens de zwangerschap omdat dan te veel straling bij het kind terecht komt.
Bestraling van het hoofd-halsgebied en de ledematen
Bestraling van het hoofd, de hals en de ledematen (armen en benen) is vaak mogelijk tijdens de zwangerschap. Een klinisch fysicus en radiotherapeut berekenen voor de behandeling of bestralen verantwoord is.