Zwanger en kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonZwanger zijn en kanker hebben, dan heb je vast veel vragen. Bijvoorbeeld of de kanker gevolgen heeft voor je zwangerschap of je kindje. En wat het betekent voor je behandeling.
Dit is belangrijk om te weten:
Er zijn meer vrouwen zoals jij
Kanker in de zwangerschap komt weinig voor, maar je bent niet de enige. Gemiddeld gaat het in Nederland om ± 200 vrouwen per jaar. Dat zijn ± 4 vrouwen per week.
Zwangerschap afbreken hoeft vaak niet
Kanker in de zwangerschap betekent niet automatisch dat je de zwangerschap moet afbreken. Ben je nog niet zo lang zwanger? En heb je een vorm van kanker waarbij je snel met de behandeling moet starten? Dan is het soms wel nodig om de zwangerschap af te breken.
Je behandelend arts bespreekt met je wat mogelijk is in jouw situatie.
Meestal is een behandeling mogelijk
Meestal kun je een kankerbehandeling krijgen als je zwanger bent. Wel is het soms nodig om de behandeling aan te passen of uit te stellen. Lees verder over zwangerschap en je behandeling.
Behandeling heeft geen gevolgen voor het jonge kind
Kinderen van vrouwen met kanker in de zwangerschap ontwikkelen zich in de eerste 6 jaar even goed als andere kinderen. Dat blijkt uit de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn. Lees verder over de gevolgen voor het kind.
Informatie en lotgenotencontact
Goede informatie over kanker in de zwangerschap kan je helpen om meer grip te krijgen op je situatie. Bespreek al je vragen met je arts, gynaecoloog of verpleegkundige.
Verder kun je terecht bij stichting STER(k). De vrijwilligers van deze stichting hebben ervaring met kanker tijdens de zwangerschap. Zij kunnen je informatie, steun en advies geven, ook in de periode na de geboorte. De stichting is er ook voor naasten van zwangere vrouwen met kanker.
Lotgenoten vind je ook via de gespreksgroep Zwanger en kanker op deze website.