Zwangerschap afbreken

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je nog maar kort zwanger en moet je snel met een behandeling starten die schadelijk is voor je kind? Dan kan het helaas nodig zijn de zwangerschap af te breken.  

Manieren om de zwangerschap af te breken

Er zijn verschillende manieren om de zwangerschap af te breken. Ben je nog niet ver in je zwangerschap, dan kun je een curettage krijgen. Een arts zuigt dan met een dun slangetje de baarmoeder leeg. Je kunt ook een medicijn krijgen dat ervoor zorgt dat het vruchtzakje uit de baarmoeder gedreven wordt. Dit is bij baarmoederhalskanker niet altijd mogelijk.

Ben je langer dan 16 weken zwanger? Dan ga je meestal naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog de bevalling met medicijnen opwekt. Dit is bij baarmoederhalskanker niet mogelijk. Soms is het nodig om de zwangerschap met een keizersnede te beëindigen. 

Zelf besluiten de zwangerschap af te breken

Overweeg je om de zwangerschap af te breken? Volgens de wet mag je dat zelf beslissen. Dat kan tot de 24e week van de zwangerschap. Afbreken van de zwangerschap hoeft niet te betekenen dat je prognose beter is.

Bespreek dit op tijd met je arts. Ook als je vragen of twijfels hebt. Het kan je helpen een doordachte keuze te maken. 

Rouw en verlies

Als je de zwangerschap voor 24 weken moet afbreken, kan dit je behandeling en de verwerking van kanker extra zwaar maken. In deze situatie heb je met veel verschillende soorten verlies te maken. Je rouwt om het verlies van je gezondheid en om je verloren kind. 

Zoek contact met mensen om je heen die voor je kunnen zorgen en met wie je kunt praten. Als je wilt, kun je met een hulpverlener praten over dit verlies. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger. Vind hulp bij rouw en verlies.

Informatie en lotgenotencontact 

Voor informatie en contact met lotgenoten kun je terecht bij: 

Colofon

Met medewerking van:

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

illustratie-arts-vrouw

Dr. Alice van Dijk-Lokkart

Klinisch psycholoog-psychotherapeut, Amsterdam UMC

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Mathilde van Gerwen

Drs. Mathilde van Gerwen

Neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek en Prinses Máxima Centrum

Linkedin

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020