De diagnose baarmoederkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je hoort dat je baarmoederkanker hebt, is dat een flinke schok. Hoe gaat het verder? En wat kun je doen?
Meestal is bij de uitslag van het baarmoederonderzoek meteen al meer bekend over de soort tumor en de graad van de tumor. Soms zijn nog extra onderzoeken nodig, bijvoorbeeld om te zien of er uitzaaiingen zijn. Pas na de operatie is bekend wat het exacte stadium van de ziekte is.
Er breekt nu een intensieve en onzekere periode aan. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent. Misschien vind je het fijn om je situatie te bespreken met de huisarts. Of om andere mensen te ontmoeten via patiëntenorganisatie Olijf of via de online community van kanker.nl.
In gesprek met de arts
De diagnose hoor je in een gesprek met de gynaecoloog. De arts vertelt in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat heet het behandelplan. Bereid je goed voor.
Bekijk tips voor het gesprek met de arts.
Ziekenhuizen voor baarmoederkanker
Er zijn in Nederland 9 gynaecologische-oncologische centra. Zij coördineren de zorg voor vrouwen met baarmoederkanker in de ziekenhuizen in hun regio. Mogelijk verwijst de arts je naar zo’n ziekenhuis voor verdere diagnostiek of voor je behandeling.
Casemanager: een vast aanspreekpunt
Tijdens de ziekte en behandeling krijg je mogelijk met verschillende behandelaars te maken. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit is de casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers, vooral als er aanvullende behandelingen nodig zijn. Vaak is de casemanager dan een gespecialiseerd oncologieverpleegkundige.
De casemanager is verantwoordelijk voor de uitvoering en coördinatie van je behandelplan en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek eventueel met je behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen.