Behandeling van leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij leverkanker. Het verschilt per persoon wat de beste behandeling is. Dat ligt aan het stadium van de ziekte. En ook aan hoe goed de lever nog werkt.

Lees op deze pagina over:

Behandelingen om te kunnen genezen van leverkanker

Is de tumor nog niet zo groot, heb je geen uitzaaiingen en werkt je lever nog goed of redelijk goed? Dan kan de arts je een van deze behandelingen voorstellen:

Is een operatie of levertransplantatie niet mogelijk, dan kun je soms een behandeling krijgen met radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA). Deze behandelingen doden de kankercellen door ze te verhitten.

Soms krijg je een combinatie van deze behandelingen. Bijvoorbeeld RFA, MWA of TACE, terwijl je op de wachtlijst staat voor een levertransplantatie. De arts probeert hiermee te voorkomen dat de tumor groeit terwijl je wacht op de transplantatie.

Behandelingen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen

Vaak is het niet mogelijk om te genezen van leverkanker. Bijvoorbeeld in deze gevallen:

  • De tumor of tumoren zijn bij diagnose te groot.
  • De tumor of tumoren groeien in bloedvaten.
  • De kanker is buiten de lever gegroeid.
  • De leverschade is te groot.

Meestal kun je dan een behandeling krijgen om de kanker te remmen of klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Deze palliatieve behandelingen zijn mogelijk:

De arts bespreekt de voordelen en de nadelen van de behandelingen met je. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt. Bijvoorbeeld omdat er te veel nadelen zijn. Dan neemt de huisarts de zorg over.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij leverkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor leverkanker.

Ziekenhuizen voor leverkanker

Het is belangrijk dat de behandeling gebeurt in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in leverkanker. Want hoe meer kennis en ervaring, hoe beter de uitkomsten van de behandeling. Bekijk de ziekenhuizen voor leverkanker.

Keuzes maken rondom je behandeling bij leverkanker

Soms kun je kiezen tussen behandelingen, of tussen wel of (nog) niet behandelen. Ook kun je vaak kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden. Hoe maak je keuzes? Waar kun je op letten? Lees de tips.

Als je geen behandelingen meer kunt krijgen

Soms is er geen behandeling meer mogelijk. Bijvoorbeeld als de leverkanker te ver is uitgebreid, of als je een slechte gezondheid hebt. Dan kun je palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg is niet gericht op genezing, maar op kwaliteit van leven. Je kunt bijvoorbeeld behandelingen krijgen om klachten te voorkomen of te verminderen. Je kunt ook hulp en begeleiding krijgen zodat je beter kunt omgaan met je gevoelens, levensvragen en de mensen om je heen.

Bij palliatieve zorg staat voorop wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jij nodig hebt. Je naasten kunnen ook hulp en begeleiding krijgen tijdens deze fase.

Video over de behandeling bij leverkanker

In deze video vertellen Bernard  en dr. Marc Burgmans meer over de behandeling van leverkanker. (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging). Het laatste stukje van de video gaat over behandeling met sorafenib, maar inmiddels zijn er meer medicijnen beschikbaar voor het remmen van de ziekte.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024