Chemo-embolisatie (TACE) bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij chemo-embolisatie (TACE) komt er chemotherapie alleen in je lever. De behandeling kan de groei van de kanker remmen.

Lees op deze pagina over:

Wat is TACE?

Bij transarteriële chemo-embolisatie (TACE) stopt de arts de bloedtoevoer naar de tumor. De arts sluit daarvoor de leverslagader af. Tegelijkertijd geeft de arts chemotherapie op de plek van de tumor. Zo gaan de kankercellen dood. Transarterieel betekent ‘via de slagader’.

Wanneer krijg je TACE bij leverkanker?

Je kunt TACE krijgen als dit op jou van toepassing is:

  • Je kunt niet geopereerd worden.
  • Je kunt geen RFA of MWA krijgen.
  • Je hebt niet veel tumoren, en de tumoren die je hebt zijn klein.
  • De levertumor of levertumoren zijn niet of maar een beetje ingegroeid in de bloedvaten.
  • Je hebt geen uitzaaiingen buiten je lever.
  • Je lever werkt nog redelijk goed.

TACE in de wachttijd voor een levertransplantatie

Soms krijg je TACE als je op de wachtlijst staat voor een levertransplantatie. De arts probeert met TACE te voorkomen dat de tumor groeit terwijl je wacht op de transplantatie.

Hoe gaat een behandeling met TACE?

Voor een behandeling met TACE krijg je een plaatselijke verdoving in je lies. De arts schuift dan een dun slangetje (katheter) door de slagader in je lies naar binnen. Het slangetje komt in de leverslagader.

Door het slangetje spuit de arts wat contrastvloeistof. Zo is het bloedvat goed te zien. De arts bekijkt met een röntgenapparaat of het slangetje op de juiste plek ligt, vlak bij de tumor in de lever.

Daarna spuit de arts kleine bolletjes door het slangetje. In de bolletjes zitten medicijnen tegen kanker: chemotherapie. De bolletjes blijven steken in de kleine bloedvaten van de tumor. Zo krijgen de kankercellen geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Ook komt uit de bolletjes langzaam de chemotherapie vrij. Hierdoor gaan de kankercellen dood.

Als de behandeling klaar is, verwijdert de arts de katheter. Je krijgt een drukverband of een vaatplugje om het gaatje in je lies dicht te maken. Het vaatplugje lost vanzelf op.

Na de behandeling blijf je nog 1 à 2 dagen in het ziekenhuis.

Leefregels na TACE

Eenmaal thuis moet je de eerste 24 uur rustig aan doen en je lies niet te veel belasten. Je hoort van de arts of verpleegkundige wat je wel en niet mag doen.

Nacontrole

Na de behandeling krijg je regelmatig een CT-scan, PET-scan en/of een MRI-scan. Hiermee controleert de arts of de tumor inderdaad helemaal weg is.

Risico’s en complicaties van TACE

Bij elke behandeling is er kans op complicaties, ook bij TACE. Voor de behandeling vertelt de arts je precies wat de risico's zijn.

Bij TACE is er een heel klein risico op:

  • ascites/oedeem (vocht)
  • een galwegontsteking
  • een alvleesklierontsteking
  • een scheur in de wand van een bloedvat
  • een leverabces: ophoping van pus
  • leverfalen: je lever werkt niet goed meer

Als het nodig is, word je hiervoor behandeld. De arts bespreekt dit met je.

Bijwerkingen van TACE

Na een behandeling met chemo-embolisatie kun je last hebben van een zeurend gevoel of pijn in je bovenbuik of in je lies. Ook kun je last hebben van misselijkheid of overgeven. Of je voelt je wat koortsig en moe. Dat is normaal.

Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk. De koorts duurt meestal niet langer dan een week. De vermoeidheid kan enkele weken aanhouden. De misselijkheid en buikpijn zijn met medicijnen te behandelen.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Als je last hebt van bijwerkingen, neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. Bijwerkingen zijn meestal niet levensbedreigend. Toch is het goed als je arts weet dat je ergens last van hebt. De arts kan je misschien medicijnen geven zodat je klachten minder erg worden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024