Wat kun je zelf doen bij leverkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker doet veel met je. Zowel lichamelijk als geestelijk. Probeer tijdens en na de behandeling van leverkanker zo gezond mogelijk te leven. Dat kan helpen om de behandeling beter te doorstaan en om je zo fit mogelijk te voelen.

Lees de tips op deze pagina over:

Goed om te weten: je kunt op veel plekken hulp en ondersteuning krijgen. Op kanker.nl vind je een overzicht van hulp bij jou in de buurt en online. En in onze Appstore staan tientallen zelfzorg-apps. Daarmee kun je zelf aan de slag, zonder begeleiding.

Goede voeding

Het is belangrijk dat je tijdens en na de behandeling goed eet en drinkt. Dat helpt om zo fit mogelijk te blijven. Maar goed eten en drinken kan moeilijk zijn bij leverkanker. Bijvoorbeeld doordat je misselijk bent of moet overgeven, of omdat je geen trek hebt in eten.

Tip: op Voeding & Kanker Info vind je betrouwbare informatie en tips. Je leest er over voeding tijdens de behandeling en voeding na de behandeling.

Heb je een vraag over voeding bij leverkanker? Stel je vraag aan een team van deskundigen.

Hulp of advies

Wil je weten wat je het beste kunt eten of drinken? Of heb je hulp nodig om afvallen en ondervoeding te voorkomen? Maak dan een afspraak met een oncologiediëtist. Dat is iemand die veel weet over voeding en kanker. Vraag aan je zorgverzekeraar of je deze zorg vergoed krijgt. Vind een oncologiediëtist bij jou in de buurt.

Regelmatig bewegen

Regelmatig bewegen tijdens je behandeling is belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling als je een goede conditie hebt. Bewegen valt soms niet mee, zeker niet als je erg moe bent. Bekijk algemene tips bij bewegen in ons informatiedossier 'Sport en bewegen bij kanker'.

Misschien weet je niet zo goed wat je lichaam aankan. Zoek daarom een fitnesstrainer oncologie of een oncologiefysiotherapeut. Die kan jou coachen. Hij of zij zorgt ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert. En ook: of je niet over je grenzen gaat en op het goede niveau traint. De fysiotherapeut heeft advies op maat, ook hoe je thuis aan je conditie kunt werken. Vraag vooraf aan je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt.

Tip: sommige ziekenhuizen hebben eigen beweegprogramma’s. Bijvoorbeeld Herstel & Balans of OncoFit. Vraag dit na bij je ziekenhuis, huisarts of zorgverzekeraar.

Sportbegeleiding op maat is ook mogelijk via Stichting Tegenkracht. Je kunt hier al direct na je diagnose mee starten.

Stoppen met roken

Rook je? Stop daarmee. Dat is belangrijk voor je herstel. Ben je een roker, dan heb je meer kans op problemen na een operatie. Bijvoorbeeld dat de wond niet goed geneest.

Stoppen met roken is voor bijna alle rokers heel moeilijk. Zoek daarom hulp bij het stoppen met roken.

Stoppen met alcohol

Drink je alcohol? Stop daarmee. Alcohol drinken is slecht voor je gezondheid en je herstel.

Stoppen met alcohol drinken is voor bijna iedereen moeilijk. Goed om te weten: je kunt hulp krijgen bij het stoppen met drinken.

Omgaan met stress en emoties

Stress voelen is normaal als je kanker hebt. Er komt veel op je af. Maar veel stress is niet goed voor je afweersysteem. Dat werkt minder goed van stress. Daardoor heb je een grotere kans op infecties. En word je sneller ziek.

Er zijn verschillende manieren om met stress en emoties om te gaan, zodat het je niet overspoelt. Mindfulness, yoga en ontspanningsoefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen. En ook bewegen of sporten kan stress verminderen.

Verder is het belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt. En om aandacht te besteden aan dingen die je belangrijk vindt (zingeving). Dat geeft je energie.

Praten over je gevoelens en emoties helpt ook. Bijvoorbeeld met lotgenoten. Zij begrijpen precies wat je doormaakt. Ze kunnen je vaak goed steunen. Lotgenoten vind je bijvoorbeeld via:

Heb je het gevoel dat je vastloopt? En praat je liever met een professionele zorgverlener? Neem dan contact op met een maatschappelijk werker of een psycholoog. Je behandelaar of huisarts kan je een verwijzing geven.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024