De diagnose oogmelanoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWanneer je hoort dat je oogmelanoom hebt, is dat waarschijnlijk een flinke schok. Hoe gaat het verder? En wat kun je doen? Je leest het op deze pagina.
Na de eerste onderzoeken krijg je de diagnose. De arts vertelt je wat voor soort oogmelanoom het is, waar het zit en hoe groot het is. Ook vertelt de arts welke behandelingen er mogelijk zijn.
De arts bespreekt ook met je of je een biopsie van je oog wilt. Soms kan dit gecombineerd worden met het plaatsen van tantalummarkers (bij protonenbestraling) of een rutheniumschildje (bij rutheniumbestraling). Samen praten jullie over de voor- en nadelen. Neem de tijd om na te denken of je de biopsie wilt. Het is niet verplicht.
Soms is nog extra onderzoek nodig om vast te stellen of er uitzaaiingen zijn. Bijvoorbeeld een echo van de lever, longfoto, CT-scan of MRI-scan. De arts bespreekt dit met je.
Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent.
In gesprek met de arts
De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. De arts vertelt in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan. Bekijk tips voor het gesprek met de arts.
Ziekenhuizen voor oogmelanoom
Het is belangrijk dat je een behandeling krijgt in een ziekenhuis dat ervaring heeft met oogmelanoom. Bekijk de ziekenhuizen voor oogmelanoom.
Casemanager: een vast aanspreekpunt
Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit heet casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Vaak is dit een oncologieverpleegkundige, of een verpleegkundig specialist.
Een casemanager is jouw vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Hij of zij is verantwoordelijk voor je behandelplan, houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met de behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen.
Buddy voor mensen met oogmelanoom
Heb je de diagnose oogmelanoom gekregen? Dan heb je misschien behoefte aan een buddy. Een buddy is iemand die oogmelanoom heeft gehad. Ook als je al langer patiënt bent, kan het prettig zijn om een buddy te hebben. Meer informatie vind je via de link hieronder of in folder (M)eyeBuddy.