DNA-onderzoek bij oogmelanoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDNA-onderzoek van een stukje oogmelanoom geeft informatie over de kans op uitzaaiingen. Met DNA-onderzoek van je bloed kan de arts vaststellen of je een erfelijke aanleg hebt voor oogmelanoom.
Lees op deze pagina verder over:
DNA-onderzoek van de tumor
Als je een biopsie van je oog hebt gehad, gaat het weggehaald weefsel naar het laboratorium voor verder onderzoek. In het lab kijkt de patholoog dan naar genetische afwijkingen in het oogmelanoom.
Van bepaalde afwijkingen in het tumor-DNA is bekend dat ze een verhoogd risico op uitzaaiingen van oogmelanoom geven. Bijvoorbeeld het verlies van chromosoom 3 en/of de aanwezigheid van een BAP1-mutatie of een SF3B1-mutatie. Met het DNA-onderzoek kan gekeken worden of deze afwijkingen aanwezig zijn. Voor meer informatie en of uitleg kun je terecht bij je behandelend arts.
Met de uitslag van het DNA-onderzoek kan je arts:
- beter bepalen hoe de ziekte waarschijnlijk zal verlopen
- iets zeggen over de kans op uitzaaiingen
- in de toekomst: deelname aan een trial adviseren
DNA-onderzoek van je bloed
Als oogmelanoom en/of huidmelanoom vaker voorkomt in jouw familie, speelt erfelijkheid misschien een rol. Dan kun je een DNA-onderzoek van je bloed krijgen als de erfelijkheidsarts (klinisch geneticus) dit nodig vindt. Daarmee is vast te stellen of je een erfelijke afwijking hebt, waardoor je een grotere kans hebt op oogmelanoom.
BAP1-tumorpredispositiesyndroom
Deze erfelijke afwijking heet het BAP1-tumorpredispositiesyndroom (BAP1-TPDS). Mensen met dit syndroom hebben een grotere kans op oogmelanoom, huidmelanoom, mesothelioom (asbestkanker) en nierkanker.
Controle-onderzoeken
Heb je deze erfelijke afwijking? Dan kun je elk jaar controles krijgen van je ogen, je huid, nieren, en je buik- en longvlies. Mocht je dan een tumor hebben, dan kan die in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden.
In het LUMC bestaat een speciale BAP-poli. Hier kun je terecht voor onderzoek en begeleiding. Lees verder over erfelijke aanleg bij melanoom op de website van het LUMC.