Gevolgen van oogmelanoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonOogmelanoom heeft invloed op je dagelijks leven. Tijdens de behandeling en ook erna. Je kunt nog jaren na de behandeling last hebben van de gevolgen van de behandeling, zoals slecht zien. Ook psychisch kan het soms zwaar zijn. Je kunt hierbij hulp krijgen.
Na een behandeling voor oogmelanoom kun je last krijgen van:
Kanker en de behandeling kunnen ook andere gevolgen hebben. Hiervoor verwijzen we je door naar de algemene informatie over deze onderwerpen:
- vermoeidheid
- angst voor terugkeer van kanker
- problemen met geheugen en met concentratie
- moeite hebben met werken, of met weer aan het werk gaan
Lees ook de ervaringsverhalen van mensen met oogmelanoom op de website van Stichting Melanoom.
Hulp en ondersteuning van andere patiënten met oogmelanoom
Heb je behoefte aan hulp en ondersteuning van andere patiënten? Dan kun je terecht bij:
- Stichting Melanoom: de patiëntenorganisatie voor mensen met een melanoom of oogmelanoom
- M(eye)Buddy: een netwerk van ervaren oogmelanoompatiënten en hun naasten. Zij kunnen je bijstaan bij het accepteren van de nieuwe situatie en medische termen voor je verduidelijken. Dit netwerk is opgezet door Stichting Melanoom.
- Vereniging Oog in Oog: patiëntenorganisatie voor alle mensen in Nederland die het zicht in één oog geheel of gedeeltelijk zijn verloren. Of die een oog hebben verloren.
Psychosociale hulp bij oogmelanoom
Je leven is na de behandeling van oogmelanoom niet meer hetzelfde als vroeger. Je bent ermee geconfronteerd dat je een vorm van kanker hebt. Misschien is je oog verwijderd of kun je door de bestraling minder goed zien. Hoe ga je daarmee om?
En iedere paar maanden de controles in het ziekenhuis. Iedere keer weer de onzekerheid of er geen uitzaaiingen zijn. Door al deze veranderingen en onzekerheden kun je te maken krijgen met psychische problemen. Bijvoorbeeld angsten of depressieve gevoelens.
Je behandelend arts, de verpleegkundige of je huisarts bespreekt met je of je behoefte hebt aan psychosociale hulp. Zowel voor de behandeling als erna bij elk controlebezoek, kan hij/zij ernaar vragen en je zo nodig doorverwijzen. Natuurlijk kun je ook zelf aangeven dat je hulp nodig hebt.
Professionele hulp bij oogmelanoom
Er zijn diverse organisaties en deskundigen die gespecialiseerd zijn in het verlenen van psychosociale hulp bij kanker. Zij kunnen jou en/of je familie helpen om met je ziekte om te gaan en met de spanningen en onzekerheden die daarmee gepaard kunnen gaan.
Voor meer informatie kun je terecht bij je behandelend arts en de oncologieverpleegkundige. Via kanker.nl kun je ook psychosociale zorg- en hulpverleners vinden die ervaring hebben met kanker.