Bestraling bij alvleesklierkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBestraling is een behandeling bij uitgezaaide alvleesklierkanker. Bestraling zorgt ervoor dat je minder last hebt van de tumor.
Sommige mensen met alvleesklierkanker hebben veel pijn door de tumor. Ook bloedverlies komt voor. Dan kan bestraling helpen. Ook als je pijn hebt door uitzaaiingen in je botten, kun je bestraling krijgen.
Hoe werkt bestraling?
Bestraling is een behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.
De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.
Hoe gaat bestraling bij alvleesklierkanker?
Bestraling krijg je in een speciale ruimte in het ziekenhuis. Hier lig je op een behandeltafel in een bepaalde houding. De laboranten stellen het bestralingstoestel in zodat het juiste gebied precies goed bestraald wordt.
Daarna begint de bestraling. Daar voel je niets van. De bestraling duurt een paar minuten.