Wat is botkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Botkanker een zeldzame soort kanker. De kanker ontstaat in een bot. Dat kan in elk bot zijn. Een andere naam voor botkanker is botsarcoom.

Soorten botkanker

Botkanker is een verzamelnaam voor meerdere soorten botkanker. Weet je welke soort botkanker je hebt? Ga direct naar de informatie over:

Of lees op deze pagina over:

Uitzaaiingen in de botten is geen botkanker

Bij veel kankersoorten kunnen uitzaaiingen in de botten ontstaan. Er zijn dan kankercellen van bijvoorbeeld prostaatkanker in de botten gekomen. Dan is het geen botkanker, maar uitgezaaide prostaatkanker. De behandeling is dan ook anders dan bij botkanker. 

Heb je uitzaaiingen in je botten? Bekijk dan de informatie over uitzaaiingen bij jouw kankersoort.

Ook kanker die in het beenmerg ontstaat, zoals multipel myeloom, is geen botkanker.

Vooruitzichten bij botkanker

Veel mensen die net te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben, willen iets weten over hun vooruitzichten. Wat staat er te gebeuren en hoe lang heb ik nog te leven? Soms is daar iets over te zeggen, maar vaak ook niet. Jouw kans om van botkanker te genezen of om lang zonder veel klachten te leven,  hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van de soort botkanker, hoe groot de tumor is, of er uitzaaiingen zijn en of de behandeling goed aanslaat.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen.

Oorzaken en risicofactoren

Iedereen kan botkanker krijgen. Bij sommige soorten botkanker zijn er risicofactoren waardoor de kans dat je kanker krijgt, groter is. Bijvoorbeeld door de aandoening Li-frauminisyndroom (LFS).

Symptomen bij botkanker

Van botkanker heb je in het begin niet zoveel klachten. Als de tumor groter wordt, kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld pijn aan een bot of gewricht.

Lees verder over de symptomen bij botkanker.

Onderzoeken bij botkanker

Heb je last van een bot, bijvoorbeeld pijn of een zwelling, ga dan naar je huisarts. Die onderzoekt je en bespreekt met je wat verder nodig is. Dat kan bijvoorbeeld een röntgenfoto zijn in het ziekenhuis. 

De klachten van botkanker wijzen niet altijd meteen op botkanker. Ze kunnen ook komen door andere aandoeningen, die vaker voorkomen. Daardoor kan het lang duren voordat duidelijk is dat je botkanker hebt.

Voor onderzoeken aan een bot stuurt de huisarts je door naar een orthopedisch chirurg in het ziekenhuis. Je kunt ook zelf om een verwijzing vragen als je klachten niet overgaan en je je zorgen maakt.

Lees verder over onderzoeken naar botkanker.

Behandelingen bij botkanker

Veel mensen met botkanker krijgen een operatie. De chirurg verwijdert dan de tumor uit het bot. Je krijgt soms voor of na de operatie bestraling of chemotherapie.

Welke behandeling je precies krijgt, hoor je van je arts. Dat ligt aan de soort botkanker, hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.

Lees verder over de behandeling van botkanker.

Ziekenhuizen voor botkanker

Botkanker komt niet vaak voor. Daarom is het belangrijk dat je voor je behandeling naar een expertisecentrum gaat, een ziekenhuis met veel kennis en ervaring met botkanker. Ook voor de onderzoeken naar botkanker kun je hier het best terecht.

Bekijk de expertisecentra voor botkanker.

Gevolgen van botkanker

Botkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je leven. Sommige mensen blijven last houden van de gevolgen van de behandeling.

Lees verder over de gevolgen van botkanker.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)
  • Medische richtlijn bottumoren

    De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van kwaadaardige bottumoren.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023