Revalideren
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDoor de behandeling van botkanker is het moeilijker om je gewricht of bot te bewegen. Je krijgt vaak revalidatie om hier goed mee om te gaan.
Na de operatie start je vaak in het ziekenhuis al met de revalidatie. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leer je opnieuw of anders te bewegen.
Lees verder over:
En over de hulpmiddelen:
Revalidatie
Je revalidatie start in het ziekenhuis. Als je ontslagen wordt uit het ziekenhuis, gaat je revalidatie vaak verder. Soms ga je daarvoor naar een revalidatiecentrum, soms komt de fysiotherapeut bij je thuis. Meestal duurt de complete revalidatie zo’n 6 tot 12 maanden. In sommige gevallen word je een tijdje opgenomen in een revalidatiecentrum nodig.
Wat kun je wel en niet doen?
Tijdens de revalidatie zijn er dingen die je beter niet kunt doen. De revalidatiearts of fysiotherapeut bespreekt dit met je. Vermijd bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk en belastende sporten zoals voetballen, paardrijden en skiën. Fietsen, wandelen of zwemmen kan vaak wel.
Koker of brace bij donorbot
Als je een donorbot hebt gekregen, draag je vaak een koker of brace ter bescherming. Die brace draag je 6 tot 12 maanden. Als je een prothese hebt, is een brace vaak niet nodig.
Gipskorset of gipsbroek bij wervelkolom of bekken
Ben je geopereerd aan je wervelkolom of aan je bekken? Dan krijg je vaak een gipskorset of een gipsbroek. Zo kun je voorzichtig leren om je lichaam weer te belasten.