Chemotherapie bij endeldarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij uitgezaaide endeldarmkanker krijg je soms chemotherapie. Meestal is chemotherapie een behandeling samen met een andere behandeling. Je arts bespreekt met je of je chemotherapie krijgt.
Als je chemotherapie samen met bestraling krijgt, heet dat chemoradiatie. Dit is vaak een behandeling voor de operatie of in plaats van een operatie.
Lees op deze pagina over:
Chemotherapie bij uitgezaaide endeldarmkanker
Als je niet meer kunt genezen van endeldarmkanker, kan de arts chemotherapie voorstellen. Door de chemotherapie kan je leven soms verlengd worden. Ook kan chemotherapie misschien je klachten verminderen.
Er zijn verschillende soorten chemotherapie bij uitgezaaide endeldarmkanker:
- capecitabine of 5FU (fluoro-uracil)
- irinotecan
- oxaliplatin
- trifluridine/tipiracil
Je arts legt uit welke medicijnen voor jou het meest geschikt zijn.
Vaak krijg je chemotherapie samen met doelgerichte therapie zoals bevacizumab, cetuximab of panitumumab.
Lees meer informatie over doelgerichte therapie bij endeldarmkanker.
Bijwerkingen van chemotherapie
Chemotherapie bij endeldarmkanker heeft ook bijwerkingen. Je arts bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt krijgen. Zo kun je zelf een afweging maken.
Door chemotherapie kun je last krijgen van verschillende klachten. Klik op de link voor meer informatie over deze klachten:
- misselijkheid door chemotherapie
- vermoeidheid door chemotherapie
- diarree door chemotherapie
- een veranderde smaak door chemotherapie
- neuropathie door chemotherapie
Het ligt aan de medicijnen die je krijgt welke klachten je misschien krijgt. Niet iedereen heeft evenveel last van bijwerkingen.
Bekijk de bijwerkingen van deze medicijnen in een video. Je moet dan de stofnaam invullen van het medicijn dat je krijgt.
Lees over de bijwerkingen van de medicijnen
Op de website bijwerkingenbijkanker.nl lees je welke bijwerkingen kunnen voorkomen bij de chemokuur die je krijgt. Ook lees je er hoe je kunt omgaan met de gevolgen van chemotherapie.
Chemotherapie, bijwerkingen en tips
Hoe werkt chemotherapie?
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.
Chemotherapie doodt helaas ook gezonde cellen. Daardoor krijg je waarschijnlijk last van bijwerkingen.
Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. Vaak bestaat de behandeling uit een reeks chemokuren.