De diagnose endeldarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de eerste onderzoeken krijg je de uitslag. Als het inderdaad om endeldarmkanker gaat, breekt een intensieve periode aan. Iedereen heeft zijn eigen manier om deze boodschap te verwerken en te delen met naasten.
Onzekere periode
Misschien is bij de uitslag al meer bekend of er uitzaaiingen zijn. Maar meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandelingen het best passen bij jouw situatie.
Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent.
In gesprek met de arts
De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. De arts vertelt in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dit heet een behandelplan.
Ook zijn jouw eigen wensen belangrijk: wat wil jij? Samen met je arts kun je besluiten welke behandeling het best bij jou past. Bekijk tips voor het gesprek met de arts.
Casemanager: een vast aanspreekpunt
Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Zo iemand heet de casemanager of regieverpleegkundige. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Vaak is dit een oncologieverpleegkundige, of een verpleegkundig specialist.
Een casemanager is verantwoordelijk voor je behandelplan, houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met de behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen.