Onderzoeken bij endeldarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEr zijn een aantal onderzoeken nodig om de diagnose endeldarmkanker te stellen. Je krijgt de onderzoeken bij een MDL-arts. Dat is een arts met veel verstand van de darmen en andere spijsverteringsorganen.
Kom je met klachten bij de huisarts, dan probeert hij of zij de oorzaak van je klachten op te sporen. Vaak krijg je een onderzoek van de anus en het laatste deel van de darm. De huisarts voelt hierbij met een vinger aan de binnenkant van je darm, via je anus. Dit heet ook wel een rectaal toucher of rectaal onderzoek.
Lees op deze pagina over:
Bloedonderzoek
De huisarts kan bloedonderzoek aanvragen. Door het bloedonderzoek wordt duidelijk of je bijvoorbeeld bloedarmoede hebt. Bloedarmoede komt regelmatig voor bij endeldarmkanker. Als je bloedarmoede hebt, kan dat een reden zijn om verder onderzoek te doen.
Als de huisarts denkt dat er misschien een tumor in je endeldarm zit, krijg je een verwijzing naar de MDL-arts in het ziekenhuis. Dit is een arts die veel verstand heeft van de spijsverteringsorganen, zoals de darmen.
Ook als de huisarts geen verklaring voor je klachten kan vinden, kun je doorgestuurd worden naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Blijkt uit het bevolkingsonderzoek darmkanker dat er bloed in de ontlasting zit, dan krijg je ook een oproep voor een onderzoek in het ziekenhuis.
Coloscopie bij endeldarmkanker
In het ziekenhuis onderzoekt de internist of de MDL-arts je verder. Je krijgt meestal eerst een coloscopie. Een coloscopie is een kijkonderzoek waarbij de arts binnen in de darmen kijkt via de anus.
Lees de uitgebreide uitleg over coloscopie bij endeldarmkanker.
Onderzoek naar uitzaaiingen
Als uit de onderzoeken blijkt dat je endeldarmkanker hebt, zijn aanvullende onderzoeken naar uitzaaiingen nodig. De onderzoeken zijn bedoeld om te kijken welk stadium endeldarmkanker je hebt. Zo kan de arts een behandeling voorstellen.
Met een CT-scan kan de arts kijken of er uitzaaiingen zijn in de borstholte of buik. Soms is een echo of een MRI-scan nodig.
Meer weten?
-
Ervaringsverhalen over darmkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over darmkanker.
-
Medische richtlijn dikkedarmkanker en endeldarmkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van dikkedarmkanker en endeldarmkanker.