Bloedonderzoek naar CEA bij endeldarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonJe krijgt altijd bloedonderzoek als je misschien endeldarmkanker hebt. Om te kijken of je bloedarmoede hebt. Maar ook of er CEA in je bloed zit. Meer CEA in het bloed kan wijzen op endeldarmkanker, maar dat hoeft niet.
Vaak krijg je via de huisarts al bloedonderzoek. Hij of zij onderzoekt dan de stof hemoglobine, om te checken of je bloedarmoede hebt. Bloedarmoede komt veel voor bij endeldarmkanker.
Onderzoek naar de tumormarker CEA bij endeldarmkanker
Kom je bij de MDL-arts, dan doet die ook bloedonderzoek. Bijvoorbeeld naar de stof CEA in het bloed. CEA is de afkorting van carcino-embryonaal antigeen.
CEA is een tumormarker. Gezonde mensen hebben ook CEA in het bloed. Maar als er meer CEA in het bloed zit dan normaal, kan dat door endeldarmkanker of een andere soort kanker komen. Veel CEA in het bloed kan ook door andere oorzaken komen, zoals door roken.
CEA en de controles na endeldarmkanker
Ook tijdens en na de behandeling meet de arts regelmatig het CEA in je bloed. Op deze manier kan de arts in de gaten houden of de kanker terugkomt. Lees meer over CEA tijdens de controles na de behandeling.