Een stoma bij endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kun je je ontlasting door de operatie of tumor niet meer op een normale manier kwijt? Dan krijg je een stoma. Je hoort van je chirurg of dit voor jou geldt. En of je stoma tijdelijk is of blijvend.

Lees op deze pagina:

Wat is een stoma?

Bij een darmstoma komt je ontlasting via je darmen terecht in een zakje op je buik. Het is dus een kunstmatige uitgang van je darmen. Een stoma vervangt de normale manier van ontlasten via je anus.

Hoe maakt de chirurg de stoma?

Om een stoma te maken, maakt de chirurg een opening in je buikwand. Door deze opening komt een stukje van de darm naar buiten. De chirurg slaat dit stukje darm om en hecht het vast aan de buikwand. Rond de stoma komt een speciaal zakje, dat zit aan de buitenkant van je buik. Je ontlasting komt in dit zakje terecht.

Soorten stoma’s: een colostoma of een ileostoma

Bijna op elke plek van de darmen kan een stoma gemaakt worden. De naam van de stoma geeft aan waar de stoma zit.

Een colostoma is een stoma op de dikke darm. Colon betekent dikke darm. Een stoma van de dunne darm heet een ileostoma. Ileum betekent ‘het laatste stuk van de dunne darm’.

Een eindstandig of dubbelloops stoma

Een eindstandig stoma heeft één opening. Bij een dubbelloops stoma zijn er twee openingen naar buiten: eentje voor ontlasting en eentje voor slijm.

Wanneer krijg je een stoma?

Je hebt een stoma nodig als de ontlasting niet via je anus het lichaam uit kan. Een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Je hoort voor de operatie van de chirurg of er misschien een stoma nodig is.

Tijdelijke stoma

Soms krijg je tijdelijk een stoma na een darmoperatie. Bijvoorbeeld als je darmen nog moeten herstellen. Je hebt de stoma dan voor een bepaalde periode. Als je darmen goed hersteld zijn, verwijdert de chirurg de stoma weer en kun je weer poepen.

Blijvende stoma

Je hebt blijvend een stoma nodig als je darmen na de operatie niet meer aan je anus vastgemaakt kunnen worden. Je ontlasting kan dan niet meer via je anus je lichaam uit. Je hebt de stoma dan altijd nodig.  

Stomazorg en leven met een stoma

Als je een stoma krijgt, krijg je stomazorg. Dat is zo bij een blijvende stoma en ook bij een tijdelijke stoma. Je wordt goed begeleid bij alles wat er komt kijken bij een stoma. Een stomaverpleegkundige in het ziekenhuis is je eerste aanspreekpunt.

Heb je een blijvende stoma nodig? Dat kan een grote impact hebben op je leven.

Als je weer thuis bent na de operatie leer je steeds meer zelf te doen, bijvoorbeeld het verzorgen van je stoma.

Op de website van de Stomavereniging kun je meer informatie lezen. Ook kunnen de ervaringen van anderen in de community van kanker.nl je misschien helpen.

Een stoma en seksualiteit

Met een stoma kun je nog gewoon seks hebben. Je seksleven hoeft niet te veranderen, maar misschien voel je je onzeker of heb je vragen over seks en intimiteit.

Een stoma en voeding

Als je een stoma hebt, kun je eigenlijk alles eten en drinken. Er zijn wel algemene tips die handig zijn om te weten als je een stoma hebt. Lees deze tips op de website van de Stomavereniging.

Meer informatie over een stoma?

Op de website van de Stomavereniging lees je uitgebreide informatie over leven met een stoma. Bijvoorbeeld over het verzorgen van je stoma, het dagelijks leven met een stoma, problemen die je kunt krijgen, en ervaringen van anderen.

Colofon

Met medewerking van:

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023