Doelgerichte therapie bij MDS
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonLenalidomide bij MDS
Heb je de chromosoomafwijking MDSdel (5q), dan is een behandeling mogelijk met lenalidomide. Je krijgt dit middel als capsule en neemt het via de mond in.
Voor veel patiënten is dit middel een goede verbetering. De bloedarmoede verdwijnt. Bloedtransfusies zijn dan niet meer nodig. De ziekte gaat in remissie. Dat betekent dat er tijdelijk geen of minder ziekteverschijnselen zijn.
Bijwerkingen van lenalidomide bij MDS
Een behandeling met lenalidomide kan wel een ernstige trombopenie (tekort aan bloedplaatjes) en neutropenie (tekort aan witte bloedcellen) veroorzaken. Dan wordt de behandeling meestal stopgezet. Het aantal bloedcellen kan dan weer toenemen.
Zodra er weer voldoende bloedcellen zijn, wordt de behandeling hervat. Meestal met een lagere dosis van het geneesmiddel. Meestal neemt het aantal bloedcellen niet af bij de lagere dosis.
Doelgerichte therapie
Hoe werkt doelgerichte therapie?
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die heel gericht werken tegen sommige soorten kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.
De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.