Nazorg en controle bij zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is de behandeling afgerond? Dan blijf je nog 5 tot 10 jaar onder controle. Hoe vaak je op controle komt, hangt af van je situatie. 

Controles na de behandeling van zaadbalkanker

De controles worden ook wel follow-ups genoemd. Hoe vaak je gecontroleerd wordt en welke onderzoeken je krijgt, hangt af van de soort zaadbalkanker die je hebt en of de kanker wel of niet is uitgezaaid. De arts of verpleegkundig specialist bespreekt dit met je.

Meestal krijg je de volgende onderzoeken:

  • een lichamelijk onderzoek
  • een bloedonderzoek
  • een CT-scan of echo van de buik
  • een röntgenfoto van de longen

In de Europese richtlijn staat een voorstel voor een controleschema. Bekijk het schema op de website van de EAU (Europese Urologie Associatie).

Langetermijngevolgen

Als je chemotherapie of bestraling hebt gehad, blijf je langer dan 5 jaar onder controle. Daarbij kijkt je arts vooral naar de langetermijngevolgen van de behandeling, bijvoorbeeld een grotere kans op hart- en vaatziekten. Lees verder over hart- en vaatziekten door de behandeling van kanker.

Bloedonderzoek na de operatie

Waren de tumormarkers voor de operatie verhoogd? Dan kom je na de operatie een aantal keer terug voor bloedonderzoek. Zo kan de arts controleren of de hoeveelheid van deze stoffen in het bloed daalt.

Als de tumormarkers niet dalen, heb je misschien uitzaaiingen. In dat geval laat de arts een CT-scan van je longen en buik maken.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Bespreek je angst met je arts of verpleegkundig specialist. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker of deel je ervaringen in onze community.

Controles zijn belangrijk

De controles zijn niet verplicht, maar zijn wel erg belangrijk. Uitzaaiingen geven namelijk meestal geen klachten. Die klachten krijg je meestal pas als de ziekte al vergevorderd is en dan kun je vaak niet meer beter worden.

Heb je toch moeite met de controles? Overleg met je arts of verpleegkundig specialist. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid, als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met je arts of verpleegkundig specialist wat voor jou de mogelijkheden zijn. Blijf in gesprek.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met de arts of verpleegkundig specialist. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Klachten tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek de klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts of verpleegkundig specialist. Die kan je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022