Hyperthermie bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Hyperthermie is een warmtebehandeling. Je krijgt deze behandeling bij baarmoederhalskanker altijd samen met bestraling of chemotherapie. 

Lees op deze pagina over:

Hoe werkt hyperthermie?

Hyperthermie is de behandeling van kanker met warmte. Tijdens deze behandeling lig je in een speciaal apparaat. Dat verwarmt de tumor tot 40 à 45 °C. Gezonde cellen kunnen beter tegen deze temperatuur dan kankercellen. De kankercellen gaan dood of zijn daarna gevoeliger voor andere behandelingen.

De verwarmde plek wordt 60 tot 90 minuten op de juiste temperatuur gehouden. Dat voelt warm, maar doet geen pijn.

Wanneer hyperthermie bij baarmoederhalskanker?

Hyperthermie kan een behandeling zijn als je niet geopereerd kunt worden. En je ook niet fit genoeg bent voor een behandeling met chemoradiatie. Je krijgt hyperthermie dan in combinatie met bestraling. Hyperthermie maakt de kankercellen gevoeliger voor de bestraling.

Bestraling met hyperthermie kan ook een behandeling zijn als baarmoederhalskanker terugkomt na je behandeling.

Soms is hyperthermie ook mogelijk bij uitgezaaide baarmoederhalskanker. Je krijgt dan hyperthermie om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Vaak krijg je deze behandeling in combinatie met chemotherapie.

Je kunt hyperthermie alleen krijgen in gespecialiseerde ziekenhuizen. Voor baarmoederhalskanker zijn dat het Amsterdam UMC en hErasmus MC in Rotterdam.

Bijwerkingen van hyperthermie

Hyperthermie kan bijwerkingen geven. Soms ontstaat er een brandwond onder de huid of in je spieren. Hierdoor kan het pijn doen als je de plek aanraakt of als je beweegt. Dit duurt een paar dagen.

De meeste mensen zijn moe na de behandeling. Deze vermoeidheid verdwijnt meestal na een paar uur of na een nacht slapen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020