Voorstadium van baarmoederhalskanker (AIS)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAIS is een afwijking die nog geen kanker is. Maar kan dat wel worden. AIS is een voorstadium van baarmoederhalskanker. Deze afwijking komt heel weinig voor.
Lees op deze pagina over:
- Wat is AIS?
- Behandeling van AIS
- Nog afwijkende cellen aanwezig na een conisatie voor AIS
- Controle na de behandeling voor AIS
Wat is AIS?
Bij AIS van de baarmoederhals wijken de binnenste cellen (de cilindercellen) van de baarmoederhals af van normale cellen. AIS is eigenlijk hetzelfde als CIN III maar dan van de cellen van de binnenkant van de baarmoederhals.
AIS is de afkorting van adenocarcinoom in situ. Het is een voorstadium van baarmoederhalskanker.
De afwijkende binnenste cellen zijn op te sporen met een uitstrijkje of met een biopt van de baarmoederhals.
Behandeling van AIS
Bij AIS kun je een van deze behandelingen krijgen:
- een conisatie: de arts snijdt een stukje weefsel weg met een mesje
- een lisexcisie: de arts brandt de afwijkende cellen weg
- een operatie: de arts haalt je baarmoeder weg
De arts doet bij AIS liever een conisatie dan een lisexcisie. Want dan kan de arts de afwijking makkelijker verwijderen. Ook is het weggenomen weefsel bij een conisatie goed te beoordelen.
De kans dat AIS na een lisexcisie of conisatie met schone snijranden baarmoederhalskanker wordt, is kleiner dan 1%.
Bijwerkingen van een conisatie
Na een conisatie kun je wat buikpijn hebben. Ook verlies je een à twee weken wat bloed of is je afscheiding wat bloederig.
Gevolgen van een conisatie
Na een conisatie is de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap iets groter. Ook bestaat er een kleine kans op andere problemen rond de zwangerschap of de bevalling. Je arts vertelt je hier meer over.
Nog afwijkende cellen aanwezig na een conisatie voor AIS
De patholoog onderzoekt de snijranden onder de microscoop. Dat zijn de randen van het weggenomen weefsel. Zo weet de arts of alle afwijkende cellen zijn weggehaald.
Zijn de snijranden ‘positief’ (= niet schoon), dan zijn er soms op een andere plek nog afwijkende cellen aanwezig. Je blijft dan onder controle bij de gynaecoloog. Je krijgt meer onderzoeken. Bij ongeveer 1 op de 6 vrouwen wordt dan opnieuw AIS gevonden.
AIS is niet altijd op te sporen met een uitstrijkje of een colposcopie. Heb je geen kinderwens meer? Dan kun je besluiten om na een conisatie met positieve snijranden je baarmoeder te laten weghalen.
Controle na behandeling van AIS
6 maanden na de behandeling krijg je een uitstrijkje. Zo controleert de arts of de afwijking weg is.
Je blijft tot twee jaar na de behandeling onder controle bij de gynaecoloog. Na twee keer een normaal uitstrijkje is verdere controle in het ziekenhuis niet meer nodig. Je kunt daarna weer gewoon meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Opnieuw afwijkende cellen na behandeling AIS
Na de behandeling ontstaan er soms opnieuw afwijkende cellen in de baarmoederhals. Dan kun je opnieuw een behandeling krijgen.