Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSoms heb je afwijkende cellen in je baarmoederhals zonder dat je daar iets van merkt. Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker worden die cellen op tijd opgespoord.
Lees op deze pagina over:
Bevolkingsonderzoek met uitstrijkje of zelftest
Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in Nederland op de leeftijd van 30, 35, 40, 50 en 60 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Soms krijg je ook een uitnodiging als je 45, 55 of 65 jaar bent. Bijvoorbeeld als de vorige keer HPV is gevonden, of als je een keer niet hebt meegedaan.
Je kunt op twee manieren meedoen:
Lees op bevolkingsonderzoeknederland.nl hoe het bevolkingsonderzoek gaat.
HPV en afwijkende cellen
Door het bevolkingsonderzoek is al vroeg te zien of je HPV hebt. Heb je HPV, dan wordt ook gekeken of je cellen in je baarmoederhals hebt die veranderd zijn door HPV. Die cellen kunnen soms een voorstadium van baarmoederhalskanker of baarmoederhalskanker worden. Lees verder over mogelijke uitslagen van het uitstrijkje.
Bij afwijkende cellen is soms een behandeling nodig. Hiermee voorkom je dat de afwijkende cellen na vele jaren baarmoederhalskanker worden.