Wat kun je zelf doen bij baarmoederhalskanker?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker doet veel met je. Zowel lichamelijk als geestelijk. Probeer tijdens en na de behandeling van baarmoederhalskanker gezond te leven. Dat kan helpen om de behandeling beter te doorstaan en om je zo fit mogelijk te voelen.
Lees de tips op deze pagina over:
Goed om te weten: je kunt op veel plekken hulp en ondersteuning krijgen. Op kanker.nl vind je een overzicht van hulp bij jou in de buurt en online. En in onze Appstore staan tientallen zelfzorg-apps. Daarmee kun je zonder begeleiding aan de slag met gezonder leven en omgaan met klachten.
Goede voeding
Het is belangrijk dat je tijdens en na de behandeling goed eet en drinkt. Dat helpt om zo fit mogelijk te blijven. Maar goed eten en drinken kan moeilijk zijn bij kanker. Doordat je klachten hebt. Of doordat je last hebt van bijwerkingen van de behandeling. Bijvoorbeeld misselijkheid, moe zijn en verandering van smaak.
Tip: op Voeding & Kanker Info vind je betrouwbare informatie en tips over voeding tijdens de behandeling en voeding na de behandeling.
Heb je een vraag over voeding bij baarmoederhalskanker? Stel je vraag aan een team van deskundigen.
Hulp of advies
Wil je weten wat je het beste kunt eten of drinken? Of heb je hulp nodig bij afvallen of aankomen? Voor voedingsadviezen rond chemotherapie en bestraling kun je meestal terecht bij een oncologiediëtist in het ziekenhuis. Dat is iemand die veel weet over voeding en kanker.
Je kunt ook zelf een oncologiediëtist zoeken. Je arts kan je verwijzen. Vraag aan je zorgverzekeraar of je deze zorg vergoed krijgt. Vind een oncologiediëtist bij jou in de buurt.
Bewegen
Regelmatig bewegen tijdens je behandeling is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling als je een goede conditie hebt. Bewegen valt soms niet mee, zeker niet als je moe bent. Of als je je niet lekker voelt. Bekijk tips bij bewegen.
Waarschijnlijk weet je niet wat je lichaam wel of niet aankan. Zoek daarom een fitnesstrainer oncologie of een oncologiefysiotherapeut. Die kan jou coachen. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de oefeningen goed uitvoert, op het goede niveau traint en niet over je grenzen gaat. De fysiotherapeut kan je ook advies geven hoe je thuis aan je conditie kunt werken. Vraag vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt.
Tip: sommige ziekenhuizen hebben eigen beweegprogramma’s, bijvoorbeeld ‘OncoFit’. Vraag dit na bij je ziekenhuis, huisarts of zorgverzekeraar.
Sportbegeleiding op maat is ook mogelijk via Stichting Tegenkracht. Je kunt hier al direct na je diagnose mee starten.
Stoppen met roken
Rook je? Of vape je? Stoppen is belangrijk voor je herstel. Ben je een roker, dan heb je meer kans op problemen na een operatie. Bijvoorbeeld dat de wond niet goed geneest. Ook heb je wat meer kans op bijwerkingen van bestraling.
Roken vermindert ook de kans om opnieuw baarmoederhalskanker of een voorstadium van baarmoederhalskanker te krijgen. Rook je niet, dan kan je lichaam HPV beter opruimen.
Stoppen met roken is voor bijna alle rokers heel moeilijk. Zoek daarom hulp bij het stoppen met roken.
Stoppen met alcohol
Drink je alcohol? Alcohol drinken is slecht voor je gezondheid en je herstel.
Stoppen met alcohol drinken is voor bijna iedereen moeilijk. Goed om te weten: je kunt hulp krijgen bij het stoppen met drinken.
Omgaan met stress en emoties
Stress en emoties zijn normaal als je kanker hebt. Maar veel stress is niet goed voor je.
Er zijn verschillende manieren om met stress en emoties om te gaan. Zodat het je niet overspoelt. Mindfulness, yoga en ontspanningsoefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen. Ook bewegen of sporten kan stress verminderen.
Verder is het belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt. En om aandacht te besteden aan wat je belangrijk vindt (zingeving). Dat geeft je energie.
Praten over je gevoelens en emoties helpt ook. Het is fijn als dat goed kan met je naasten, familie of vrienden, maar het is niet gek als dat lastig is. Je casemanager kan je daar vaak ook bij helpen.
Je kunt ook in contact komen met lotgenoten. Lotgenoten begrijpen precies wat je doormaakt. Ze kunnen je vaak goed steunen. Lotgenoten vind je bijvoorbeeld via:
- de lotgenotenzoeker van kanker.nl
- patiëntenorganisatie Olijf
- stichting Jongeren en Kanker
- een IPSO centrum voor leven met en na kanker
Professionele hulp
Heb je het gevoel dat je vastloopt? En praat je liever met een zorgverlener? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. Of vraag je arts of huisarts om een verwijzing naar een (medisch) maatschappelijk werker of een psycholoog.
Tip: in onze gids Hulp bij kanker vind je een overzicht van zorgverleners die mensen met kanker begeleiden. Tijdens en na de behandeling.