Inwendige bestraling bij baarmoederhalskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonVrouwen met baarmoederhalskanker krijgen vaak inwendige bestraling. Hier lees je hoe deze behandeling gaat en wat mogelijke bijwerkingen zijn.
Lees op deze pagina over:
Wat is inwendige bestraling?
Bij inwendige bestraling krijg je bestraling tegen kanker van binnenuit. De bestralingsarts plaatst radioactief materiaal in je lichaam, dicht bij of in de tumor. Dit radioactieve materiaal geeft straling af.
Hoe gaat inwendige bestraling bij baarmoederhalskanker?
Bij inwendige bestraling krijg je bestraling in je lichaam. Daarvoor plaatst de arts een ring of staafje in je vagina en baarmoederhals. De straling komt zo dicht bij je baarmoederhals.
Voor deze behandeling ga je naar het ziekenhuis. Je wordt opgenomen en blijft een paar dagen. Eerst krijg je een MRI-scan of CT-scan. Dat is nodig om te bepalen hoeveel straling nodig is.
De inwendige bestraling gaat zo:
- Je krijgt een narcose of een ruggenprik. Daarna plaatst de arts een ring of staafje in je vagina of baarmoederhals.
- De arts sluit de ring of het staafje aan op een toestel. Daarin zit radioactief materiaal. Het radioactief materiaal gaat door de ring of het staafje.
- Je krijgt de bestraling. Hoeveel bestralingssessies je krijgt en hoe lang de sessies duren, verschilt per ziekenhuis. Het kan variëren van een paar uur tot 2 dagen. Van de bestraling zelf voel je niets.
- Na de bestraling haalt de arts de ring of het staafje weer uit je vagina en baarmoederhals.
Tijdens de bestraling is de deur van je kamer gesloten en mag er niemand anders in je kamer aanwezig zijn. Tussen de bestralingen door mag je wel bezoek ontvangen.
Je ligt de hele behandeling op je rug in bed. Door het lange liggen kun je last van je rug krijgen. Ook kun je buikkrampen of een zeurend gevoel in je onderbuik krijgen. Je kunt ook misselijk zijn door de ruggenprik of narcose. Als het nodig is, krijg je daar medicijnen tegen.
Bijwerkingen van inwendige bestraling bij baarmoederhalskanker
Kort na de behandeling kun je tijdelijk last krijgen van klachten, zoals:
- vaker moeten plassen
- pijn bij het plassen
- blaasontsteking/koorts
- diarree en/of slijm bij je ontlasting
- meer afscheiding uit je vagina
- bloedverlies uit je vagina
Na een paar weken kan het slijmvlies van je vagina ook wat droger worden. En soms ook stugger. Maar meestal merk je hier niets van. Als het nodig is kun je bij het vrijen een glijmiddel gebruiken.
Krijg je de inwendige bestraling tijdens of kort na een uitwendige bestraling? Dan kun je ook last hebben van de bijwerkingen van de uitwendige bestraling.