Behandelplan bij eierstokkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonIn het behandelplan staat welke behandelingen het best passen bij het stadium van de ziekte, het soort eierstokkanker dat je hebt en jouw situatie. Je hebt zelf ook invloed op het behandelplan. Neem de tijd voor het maken van een keuze.
Een team van medisch specialisten stelt een behandelplan op. Dit gebeurt tijdens het multidisciplinair overleg (MDO). Bij het opstellen van het behandelplan baseert het MDO zich op de medische richtlijn voor eierstokkanker.
De arts bespreekt het behandelplan met je tijdens het gesprek over de behandeling. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen bespreken. En het is goed om te vertellen welke dingen in het leven voor jou belangrijk zijn. Dan kan de arts daar rekening mee houden. Zo kun je samen met je arts bepalen wat voor jou de beste zorg is.
Kinderwens en eierstokkanker
Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met de arts te bespreken. Door de behandeling van eierstokkanker word je waarschijnlijk onvruchtbaar. Dat komt omdat de arts je eierstokken moet verwijderen. Ook is het vaak nodig de baarmoeder te verwijderen.
Bij een vroeg stadium eierstokkanker is soms een operatie mogelijk waarbij de baarmoeder en de andere eierstok blijven zitten. Hiermee houd je de optie open om zwanger te worden.
Je arts vertelt je wat de mogelijkheden zijn. Mogelijk verwijst hij of zij je naar een fertiliteitsarts.
Meedenken over het behandelplan
Je hebt zelf ook invloed op het behandelplan. Bespreek de voor- en nadelen van de behandelopties met de arts zodat je samen een weloverwogen besluit kunt nemen. Iedere behandeling heeft namelijk bijwerkingen en gevolgen op de lange termijn. Het is belangrijk dat de behandelingen passen bij je persoonlijke situatie en bij wat je belangrijk vindt in je leven.
Vind je de voordelen van de behandeling niet opwegen tegen de nadelen, dan kun je besluiten dat je geen behandeling wilt.
Neem de tijd voor een keuze
Je hoeft bijna nooit direct te beslissen over het behandelplan. Vraag de arts hoeveel bedenktijd je hebt.
Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Na de behandelingen moet je kunnen leven met de gevolgen ervan.
Misschien helpt het om ervaringen van anderen te lezen in de gespreksgroep gynaecologische kanker op kanker.nl.
Je kunt ook contact opnemen met patiëntenorganisatie Olijf.
Als je behoefte hebt aan meerdere gesprekken over het behandelplan, kun je daar een afspraak voor maken.
Second opinion
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, wil je misschien een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over je behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.
Lees verder over een second opinion.
Zorgverleners bij eierstokkanker
Bij de behandeling van eierstokkanker zijn verschillende zorgverleners betrokken, zoals:
- gynaecoloog-oncoloog: doet de operatie
- medisch oncoloog of internist-oncoloog: geeft de chemotherapie en de doelgerichte therapie
- patholoog: onderzoekt het weggenomen weefsel van de biopsie, punctie en operatie
- verpleegkundig specialist of physician assistent: doet een deel van de taken van de gynaecoloog, waaronder routinecontroles
- oncologieverpleegkundige (vaak de casemanager): is vaak het eerste aanspreekpunt voor de patiënt, coördineert de zorg