Buikoperatie bij een eierstoktumor: proeflaparotomie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een proeflaparatomie kan nodig zijn als het nog niet helemaal zeker is of je eierstokkanker hebt. Je krijgt dan een buikoperatie waarbij de arts de eierstok en de cyste weghaalt. Een patholoog onderzoekt tijdens de operatie of er kankercellen in het weggenomen weefsel zitten. 

Lees op deze pagina over:

Wanneer een proeflaparatomie?

Uit de echografie kan blijken dat je een cyste hebt op één van je eierstokken. Een eierstokcyste is een met vocht gevulde holte in de eierstok. 

Is de cyste te groot om met een kijkoperatie te verwijderen? En zijn er op de CT-scan geen uitzaaiingen gezien, waaruit de arts een stukje weefsel weg kan nemen om de diagnose te stellen? Dan krijg je een proeflaparotomie. 

Wat is een proeflaparotomie?

Een proeflaparotomie is een buikoperatie waarbij de arts de eierstok en de cyste weghaalt. Een patholoog onderzoekt dan tijdens de operatie of er kankercellen in het weggenomen weefsel zitten. 

Er zijn 3 uitslagen mogelijk:

  • De eierstokcyste is goedaardig.
  • De eierstokcyste is kwaadaardig. Dan is het eierstokkanker.
  • Het gaat om een grensgeval tussen een goedaardige en kwaadaardige cyste: een borderlinetumor.

Het snelonderzoek van de patholoog heet ook wel een vriescoupe. De uitslag is niet 100% betrouwbaar: bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen is de uitslag van het snelonderzoek anders dan bij de definitieve diagnose.

Hoe gaat een proeflaparotomie?

Voor deze operatie ga je onder narcose. Meestal krijg je ook nog een ruggenprik voor de pijnstilling. De arts maakt een snee in je buik. Meestal vanaf het schaambeen naar de navel. Soms is het nodig om de snee boven de navel langer te maken.

Bij een kleine cyste is soms een kijkoperatie mogelijk. De operatie gebeurt dan via een paar kleine sneetjes in je buik.

De arts verwijdert tijdens de operatie de eierstok en de cyste (tumor). Direct daarna onderzoekt een patholoog de verwijderde tumor op kwaadaardige cellen. Dit gebeurt terwijl je onder narcose bent. Aan de hand van de uitslag van de patholoog besluit de arts hoe uitgebreid de operatie moet zijn.

Hoe gaat het verder bij een kwaadaardige tumor?

Is de cyste kwaadaardig (kanker), maar ziet de arts geen uitzaaiingen in de buik? Dan krijg je meestal meteen een stadiëringsoperatie. Dit is een operatie om het precieze stadium van de ziekte te bepalen. Dat is belangrijk voor de keuze van de beste vervolgbehandeling.

Ziet de arts wel uitzaaiingen in de buik? Dan kan de arts besluiten om meteen een debulkingoperatie te doen. Na die operatie is dan nog behandeling nodig met chemotherapie en doelgerichte therapie.

Hoe gaat het verder bij een borderlinetumor? 

Gaat het om een borderlinetumor, dan is een stadiëringsoperatie niet nodig. De arts adviseert meestal wel om ook de andere eierstok te verwijderen. Dit hangt onder andere af van je leeftijd. Meestal is er bij een borderlinetumor geen nabehandeling nodig.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021