Bloedonderzoek bij eierstokkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonVermoedt de arts dat je eierstokkanker hebt? Dan wordt je bloed onderzocht op de hoeveelheid CA 125.
Bloedonderzoek naar CA 125
De arts laat het bloed onderzoeken op de hoeveelheid CA 125. Dit is een stofje in het bloed. Bij eierstokkanker kunnen de kankercellen dit stofje aanmaken en aan het bloed afgeven. Daarom heet CA 125 ook wel een tumormarker.
De uitslag van het bloedonderzoek is vaak na een paar dagen bekend. Alle vrouwen hebben een beetje CA 125 in hun bloed. Een CA 125-waarde onder de 35 is normaal.
Oorzaken van een verhoogd CA 125
Is het CA 125 hoger dan 35, dan kan dat verschillende oorzaken hebben:
- een goedaardige afwijking in de eierstokken, bijvoorbeeld een endometriosecyste
- een ontsteking. Bijvoorbeeld van het buikvlies, van de blindedarm of van de eierleider
- levercirrose: ernstige leverschade
- eierstokkanker
Wat zegt de uitslag van het bloedonderzoek?
Een bloedonderzoek geeft dus geen zekerheid of je wel of geen eierstokkanker hebt. Een hoger CA 125 dan normaal kán betekenen dat je eierstokkanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben. Bij een waarde hoger dan 35 krijg je daarom meer onderzoeken. zoals een echografie of een CT-scan.
Het omgekeerde geldt ook: een normale waarde van CA 125 betekent niet automatisch dat je geen kanker hebt. Sommige vormen van eierstokkanker maken namelijk geen CA 125 aan. Verder is het CA 125 meestal nog niet verhoogd als de tumor alleen nog in de eierstok zit. Je kunt dus eierstokkanker hebben zonder dat de hoeveel CA 125 in het bloed hoger is.
Niet alle soorten eierstokkanker leiden tot een verhoogd CA 125-gehalte. Vooral kiemceltumoren maken andere stofjes aan. De arts kan ook andere tumormarkers laten onderzoeken.