Wat is eierstokkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Eierstokkanker is kanker die in de eierstok of eileider ontstaat. De medische term hiervoor is ovariumcarcinoom. Vaak is eierstokkanker een ongeneeslijke ziekte.

Bij eierstokkanker zit er een kwaadaardige tumor in de eierstok of eileider. De eierstokken en eileiders liggen in de buikholte, naast de baarmoeder.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij eierstokkanker

De overleving van eierstokkanker hangt vooral af van het stadium van de ziekte bij diagnose. Met stadium wordt bedoeld: hoe uitgebreid de ziekte is, en of er uitzaaiingen zijn. Met je arts kun je bespreken wat je vooruitzichten zijn.

Eierstokkanker is bij diagnose vaak al uitgezaaid in de buikholte. De vooruitzichten zijn dan niet goed. 

Bekijk de overlevingscijfers van eierstokkanker.

Symptomen van eierstokkanker

Van eierstokkanker heb je in het begin geen klachten. Vaak zaait de ziekte snel uit naar je buik. Dan krijg je meestal wel klachten. De symptomen zijn dan buikpijn, een dikkere buik en een vol gevoel. Herken je deze klachten? Ga dan naar je huisarts.

Lees verder over de symptomen van eierstokkanker.

Oorzaken en risicofactoren van eierstokkanker

De precieze oorzaak van eierstokkanker is niet bekend. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Het aantal eisprongen dat een vrouw heeft tijdens haar leven speelt ook een rol. 

Lees meer over de risicofactoren van eierstokkanker.

Soorten eierstokkanker

Er zijn verschillende soorten eierstokkanker. Meestal gaat het bij eierstokkanker om een epitheliaal ovariumcarcinoom. Deze soort eierstokkanker ontstaat in de buitenste laag cellen van de eierstokken of eileiders. 

Er zijn ook andere soorten eierstokkanker, zoals een granulosaceltumor of een kiemceltumor. Deze soorten ontstaan in de andere celtypen van de eierstok.

Lees verder over de verschillende soorten eierstokkanker.

Onderzoeken bij eierstokkanker

Bij klachten als een dikkere buik, een vol gevoel en buikpijn verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis voor een echografie. Hij of zij kan je ook meteen verwijzen naar een specialist, zoals een gynaecoloog. 

De gynaecoloog doet een lichamelijk onderzoek. Daarna krijg je meestal een bloedonderzoek en een echo van je buik. Denkt de gynaecoloog dat je misschien eierstokkanker hebt? Dan krijg je nog meer onderzoeken.

Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij eierstokkanker.

Doorgroei en uitzaaiingen van eierstokkanker

Een eierstoktumor kan doorgroeien in de baarmoeder en de eileiders. 

De kankercellen groeien meestal snel en zaaien snel uit. Eerst naar het buikvlies en het vetschort, dan naar andere delen van het lichaam zoals de lymfeklieren, de lever of de longen. 

Lees meer over uitzaaiingen van eierstokkanker.

Behandelingen bij eierstokkanker

De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van een operatie en chemotherapie. Soms krijg je tijdens de operatie een buikspoeling met een warme chemovloeistof (HIPEC). Na de operatie kan een behandeling met doelgerichte therapie een optie zijn. 

Lees verder over de behandeling van eierstokkanker.

Terugkeer van eierstokkanker

Bij ongeveer 6 van de 10 vrouwen komt de eierstokkanker na de behandeling terug. Meestal gebeurt dit in de eerste 3 jaar na de behandeling. 

Je kunt dan behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen, zoals chemotherapie en doelgerichte therapie. Soms kan anti-hormonale therapie een optie zijn.

Lees verder over de behandeling van teruggekeerde eierstokkanker.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (4)
  • Patiëntenorganisatie Olijf

    Olijf is de patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker en hun naasten. Bekijk wat Olijf voor je kan betekenen.

  • DeGynaecoloog.nl

    DeGynaecoloog.nl is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze website is bedoeld om vrouwen van betrouwbare informatie over gynaecologie en obstetrie te voorzien en te ondersteunen bij het maken van beslissingen als het gaat om gezondheid.

  • Medische richtlijn eierstokkanker

    De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van eierstokkanker.

  • Ervaringsverhalen over gynaecologische kanker

    Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over gynaecologische kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022