Operatie bij vroeg stadium eierstokkanker (stadiëringsoperatie)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen stadiëringsoperatie doet de arts om vast te stellen hoe uitgebreid de eierstokkanker is. Soms is deze operatie nodig als je een afwijking hebt op je eierstok.
Lees op deze pagina over:
- Wanneer kan een stadiëringsoperatie nodig zijn?
- Hoe gaat een stadiëringsoperatie bij eierstokkanker?
Wanneer kan een stadiëringsoperatie nodig zijn?
Je krijgt een stadiëringsoperatie als er op de CT-scan geen andere afwijkingen zichtbaar zijn, en de arts tijdens de operatie geen uitzaaiingen ziet.
Een stadiëringsoperatie is vaak onderdeel van een proeflaparotomie. Je kunt ook een stadiëringsoperatie krijgen als je arts onverwachts eierstokkanker heeft gevonden in een eierstok die om een andere reden is verwijderd.
Na de operatie kan de arts het precieze stadium van de ziekte vaststellen. Dat is belangrijk om te bepalen of er nog een aanvullende behandeling nodig is.
Hoe gaat een stadiëringsoperatie bij eierstokkanker?
Voor de operatie ga je onder narcose. Meestal krijg je ook nog een ruggenprik voor pijnstilling tijdens en na de operatie.
De operatie kan op twee manieren gebeuren:
- Met een kijkoperatie van de buik (laparoscopie): soms met behulp van de Da Vinci-robot. De arts opereert dan via enkele kleine sneetjes in je buik.
- Met een gewone buikoperatie: de arts opereert dan via een snee in je buik. De snee loopt meestal over de hele lengte van je buik, van het schaambeen tot boven aan het borstbeen.
Eierstokken, eileiders en baarmoeder verwijderen
De arts verwijdert tijdens de operatie je eierstokken en je eileiders en meestal ook je baarmoeder.
Heb je een kinderwens, dan kan de baarmoeder en de andere eierstok soms blijven zitten. De arts bespreekt dit van tevoren met je.
Stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek
De arts haalt op diverse plekken kleine stukjes weefsel weg uit je buik: van het buikvlies, het vetschort, de lymfeklieren in je onderbuik en de lymfeklieren langs de grote lichaamsslagader. Daar zitten misschien kleine uitzaaiingen in. De stukjes weefsel (biopten) gaan naar het lab voor onderzoek.
Buikvocht wegnemen voor onderzoek
Het is ook mogelijk dat er kankercellen in het buikvocht zitten. Die kan de arts met het blote oog niet zien. Daarom haalt de arts altijd wat vocht weg uit de buik voor onderzoek in het lab.
Buik dichtmaken
Nadat de arts je buik zorgvuldig heeft onderzocht, maakt de arts je buik weer dicht. De operatie duurt meestal 3 tot 5 uur.
Onderzoek door de patholoog
Een patholoog bekijkt onder de microscoop of er kankercellen zitten in de stukjes weefsel en in het buikvocht. Met de uitslag van het pathologisch onderzoek kan de arts vaststellen in welk stadium de ziekte is.
Ongeveer 1 op de 4 vrouwen die een stadiëringsoperatie krijgen, blijkt uitzaaiingen in de buikholte te hebben (stadium 2B of hoger). Dan adviseert de arts nog een aanvullende behandeling met chemotherapie.