Informatie over de eierstokken
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe eierstokken en eileiders liggen in de buikholte, naast de baarmoeder. Meestal ontstaat eierstokkanker in de buitenste laag cellen van de eierstok en/of de eileider.
Een vrouw heeft 2 eierstokken. Die liggen onderin de buik, links en rechts naast de baarmoeder. De medische naam voor eierstok is ovarium.
De eileiders zijn 2 buisjes aan beide kanten van de baarmoeder. Ze verbinden de eierstokken met de baarmoeder. De medische naam voor eileider is tuba.
Weefsels van de eierstokken
De eierstokken bestaan uit 3 typen cellen:
- een buitenste laag cellen die de eierstokken bekleedt: het oppervlakte-epitheel
- de cellen die hormonen produceren
- de kiemcellen
In deze weefsels kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. Meestal ontstaat eierstokkanker in het oppervlakte-epitheel. De tumor heet dan een epitheliale tumor.
Wat doen de eierstokken?
De eierstokken zijn belangrijk voor je vruchtbaarheid. Hier zitten de eicellen. De eicellen zijn nog niet rijp. Iedere maand rijpt 1 nieuwe eicel. Die gaat dan via de eileiders naar de baarmoeder. Een rijpe eicel kan bevrucht worden met een zaadcel.
De eierstokken maken ook hormonen aan: oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zijn belangrijk bij de menstruatie, seksualiteit en zwangerschap. En voor bijvoorbeeld stevige botten en gezonde bloedvaten.
Het kleine bekken
De eierstokken en de eileiders liggen in het kleine bekken. Het kleine bekken is de ruimte onderin de buik, tussen de heupgewrichten, het schaambeen en het stuitje. Andere organen in het kleine bekken zijn: de vagina, de baarmoeder en baarmoederhals, de blaas en de endeldarm.
Al deze organen liggen niet los in de buik, maar zitten met bindweefselbanden vast in het kleine bekken.
In het kleine bekken zitten ook lymfeklieren. Als eierstokkanker uitzaait, is dat soms naar deze lymfeklieren.
Lees verder over uitzaaiingen bij eierstokkanker.