Doelgerichte therapie bij een huidlymfoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDoelgerichte therapie kan een behandeling zijn bij uitzaaiingen van huidlymfoom. De behandeling heeft als doel de ziekte te remmen en klachten te verminderen. De arts zal met je bespreken of je voor deze behandeling in aanmerking kunt komen.
Doelgerichte therapie werkt niet bij iedereen. Om te voorspellen of de behandeling aanslaat is DNA-onderzoek van de kwaadaardige cellen nodig.
Hoe werkt doelgerichte therapie?
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.
De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.
Doelgerichte medicijnen voor huidlymfoom
Bij huidlymfoom is doelgerichte behandeling mogelijk met:
- een lage dosering alemtuzumab (of Campath®): bij het Sézary-syndroom
- rituximab: bij agressieve vormen van B-cel huidlymfoom. De behandeling wordt soms gecombineerd met chemotherapie.
- brentuximab vedotin (Adcetris®): bij agressieve vormen van T-cel huidlymfoom, bij een cutaan anaplastisch grootcellig lymfoom en bij mycosis fungoides.
- mogamulizumab: bij het Sézary-syndroom
Bijwerkingen
Een behandeling met doelgerichte therapie kan allerlei bijwerkingen geven, zoals infecties, koorts, hoofdpijn, misselijkheid. Bij gebruik van brentuximab kan ook neuropathie (zenuwbeschadigingen) optreden.
Welke bijwerkingen je krijgt, is vooraf niet te voorspellen. Je arts en verpleegkundige vertellen je welke bijwerkingen het meest voorkomen en hoe je hiermee om kunt gaan.