Primair cutaan diffuus grootcellig B-cel-lymfoom van de benen
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWat is een primair cutaan grootcellig B-cel-lymfoom van het beentype?
Een primair cutaan grootcellig B-cel-lymfoom van het beentype is een agressieve vorm van huidlymfoom. De naam van de ziekte wordt afgekort tot PCLBCL-beentype.
De kankercellen groeien snel en kunnen uitzaaien via het bloed.
Symptomen van een PCLBCL-beentype
Mensen met dit subtype hebben 1 of meer paars-rode knobbels op 1 of beide (onder)benen.
Cijfers over PCLBCL-beentype
In Nederland krijgen ongeveer 7 mensen per jaar de diagnose PCLBCL van de benen. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen van 70 jaar of ouder.
Diagnose
De arts stelt de diagnose op basis van de huidafwijkingen, laboratoriumonderzoek van het bloed, de uitslagen van de scans en de uitslagen van de beenmergpunctie en de huidbiopsie.
Behandeling van een PCLBCL-beentype
De behandeling heeft als doel om de klachten te verminderen en de ziekte onder controle te houden.
Welke behandeling je krijgt, hangt af van het stadium van de ziekte en je lichamelijke conditie. De arts bespreekt met je welke behandeling het best past bij jouw situatie.
Bij deze soort huidlymfoom krijg je meestal een behandeling met chemotherapie (CHOP), doelgerichte therapie (rituximab; anti-CD20) of een combinatie van doelgerichte therapie en chemotherapie (R-CHOP).
Ben je op oudere leeftijd en zit de ziekte alleen in de huid, dan kunnen de huidafwijkingen bestraald worden.
Keren de huidafwijkingen steeds terug zonder dat er ergens anders in het lichaam afwijkingen zijn, dan kun je een behandeling krijgen met corticosteroïden in de vorm van injecties of een crème.
Na de behandeling blijf je nog minstens 5 jaar onder controle.
Prognose bij een PCLBCL-beentype
Primair cutaan grootcellig B-cel-lymfoom van het beentype is een agressieve ziekte die moeilijk te behandelen is. Mensen met deze ziekte hebben een matige prognose.
Extra hulp
Tijdens of na de behandeling kun je behoefte hebben aan extra begeleiding of hulp. Geef dit op tijd aan bij je arts zodat hij of zij je kan doorverwijzen. Meer informatie vind je bij Vind hulp.
Meer informatie en lotgenotencontact
Voor meer informatie en contact met lotgenoten kun je terecht bij: