Invloed op zelfbeeld en zelfvertrouwen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je huidlymfoom hebt, kun je te maken krijgen met vooroordelen, onbegrip en discriminatie. Mensen willen je misschien niet aanraken, omdat ze denken dat het besmettelijk is. Of ze staren je aan. Het kan ook moeilijk zijn om jezelf te zien in de spiegel of winkelruit omdat je uiterlijk zo veranderd is. 

De manier waarop je naar jezelf kijkt, hoe anderen naar je kijken, hoe mensen over je praten en je behandelen, kan invloed hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. 

Misschien ervaar je gevoelens van schaamte of minderwaardigheid. Of voel je de neiging om je terug te trekken en drukke plekken te vermijden.  

Wat kun je doen?

  • Probeer uiting te geven aan je twijfels, gevoelens en gedachten. Praat met iemand die je vertrouwt, of schrijf op wat je denkt en voelt. 
  • Deel je ervaringen met lotgenoten. Zij hebben misschien tips hoe je hiermee om kunt gaan. Ze kunnen je ook steun bieden. Lotgenoten kun je vinden via de Stichting Huidlymfoom en in de community van kanker.nl.
  • Heb je veel last van schaamte, angst, somberheid of depressieve gevoelens? Bespreek dit dan met je arts, huisarts of de POH-GGZ. Vraag om een verwijsbrief voor een psycholoog of psychotherapeut  Die kan je helpen hoe je hier goed mee om kunt gaan. In de meeste ziekenhuizen zijn er gekwalificeerde psychologen verbonden aan de afdeling oncologie. Mocht je liever een psycholoog buiten het ziekenhuis raadplegen, kijk dan in de Verwijsgids Kanker, zie de link hieronder

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Chris Hinnen

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, LUMC

Foto Safa Najidh

Drs. Safa Najidh

Arts-onderzoeker, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die huidlymfoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen de Groot

Psycholoog-seksuoloog, LUMC

Foto Charlotte Tuijnman-Raasveld

Drs. Charlotte Tuijnman-Raasveld

Psycholoog-seksuoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Prof. dr. Maarten Vermeer

Dermatoloog, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019