Lichttherapie bij een huidlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Zonlicht heeft een gunstig effect op huidlymfoom. Dit heeft te maken met een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (uv)-licht. Dit licht heeft een gunstig effect bij veel huidziekten. Ook bij huidlymfoom.

Er zijn ook kunstmatige lichtbronnen met uv-licht. Die worden gebruikt bij lichttherapie. 

Voor wie is lichttherapie een behandeling?

Behandeling met ultraviolet licht is mogelijk bij een T-cel lymfoom dat langzaam of gemiddeld snel groeit en in een vroeg stadium is. 

Voor deze behandeling ga je naakt in een speciale belichtingscabine staan. Om je ogen te beschermen draag je een zonnebril.

Je krijgt de lichtbehandeling 2 of 3 dagen per week tot de plekken worden kleiner worden, minder klachten geven of verdwijnen.

Tijdens de kuur wordt de duur van de behandelsessies langzaam opgevoerd. De eerste behandelsessie duurt een paar seconden. De laatste ongeveer 10 minuten. 

Er zijn 2 vormen van lichttherapie mogelijk:

  • lichttherapie met ultraviolet A licht 
  • lichttherapie met ultraviolet B licht 

Lichttherapie met U-VA (PUVA)

Deze behandeling bestaat uit ultraviolet A licht (UV-A) in combinatie met een medicijn (psoraleen).

Je moet het medicijn binnen 2 uur voor de behandeling innemen. Het zorgt ervoor dat de kankercellen extra gevoelig worden voor licht. Het ultraviolette licht vernietigt de kankercellen.

In sommige ziekenhuizen wordt psoraleen niet als medicijn gegeven, maar neem je voorafgaand aan de belichting een bad met psoraleen-gel in het water.

Lichttherapie met U-VB

Niet elk ziekenhuis heeft de apparatuur om een PUVA-behandeling te geven. Je kunt dan behandeld worden met ultraviolet B licht (UV-B). Bij deze behandeling wordt het medicijn psoraleen niet gebruikt. Daardoor werkt deze behandeling wat minder goed dan de PUVA-behandeling.

Bijwerkingen van lichttherapie 

Van lichttherapie kun je misselijk worden. Ook kan je huid na de behandeling verbranden zodra je naar buiten gaat. Daarom is goede bescherming tegen de zon nodig. Het risico op verbranding door de zon is 8 tot 10 uur na de behandeling verdwenen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Safa Najidh

Drs. Safa Najidh

Arts-onderzoeker, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die huidlymfoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-man

Prof. dr. Maarten Vermeer

Dermatoloog, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019