Wat is een merkelcelcarcinoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een merkelcelcarcinoom is kanker die in de huid ontstaat. Vaak groeit deze soort kanker snel. En zaait de kanker ook snel uit. Merkelcelcarcinoom komt weinig voor.

Bij merkelcelcarcinoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid. Vroeger dachten artsen dat deze soort huidkanker uit merkelcellen ontstaat, vandaar de naam. Maar artsen twijfelen daar nu over. Uit welk soort cellen de tumor wel ontstaat, is nog niet duidelijk.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij een merkelcelcarcinoom

Begrijpelijk dat je op zoek gaat naar wat merkelcelcarcinoom betekent voor je vooruitzichten. Is het goed te behandelen? En wat kan je verwachten? Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose van merkelcelcarcinoom hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van hoe groot de tumor is. En of er uitzaaiingen zijn.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen.

Bekijk de overlevingscijfers van merkelcelcarcinoom.

Hoe ziet een merkelcelcarcinoom eruit?

Een merkelcelcarcinoom is bijna altijd een rond bultje of knobbeltje op je huid. Vaak is het blauwrood of paarsrood. Soms is het huidkleurig. Het zit meestal op plekken waar je veel zon op je huid hebt gehad.

Lees verder over hoe een merkelcelcarcinoom eruitziet.

Merkelcelcarcinoom

Oorzaken en risicofactoren merkelcelcarcinoom

Merkelcelcarcinoom komt vooral voor bij mensen ouder dan 70 jaar. De belangrijkste risicofactor voor merkelcelcarcinoom is de zon. De zon geeft uv-straling af. Veel uv-straling op je huid verhoogt je kans om een merkelcelcarcinoom te krijgen.

Lees verder over de oorzaken en risicofactoren van merkelcelcarcinoom.

Uitzaaiingen van een merkelcelcarcinoom

Een merkelcelcarcinoom kan uitzaaien naar andere plekken in je lichaam. Bijvoorbeeld naar je lymfeklieren. Of naar je lever, longen, botten of hersenen. Of naar andere plekken op je huid.

Lees verder over uitgezaaid merkelcelcarcinoom.

Onderzoeken bij merkelcelcarcinoom

Heb je een bultje op je huid dat er verdacht uitziet? Dan stuurt de huisarts je door naar een dermatoloog. Dat is een arts die veel weet van huidkanker.

In het ziekenhuis onderzoekt de arts je huid. Soms haalt de arts het bultje weg om verder te onderzoeken. Of haalt de arts een stukje weefsel weg uit het bultje: een biopt. Blijkt uit het onderzoek dat je merkelcelcarcinoom hebt? Dan krijg je meer onderzoek om te kijken welke behandeling het beste is.

Lees verder over de onderzoeken bij merkelcelcarcinoom.

Behandelingen bij merkelcelcarcinoom

Heb je een merkelcelcarcinoom? Dan krijg je vaak een operatie om de tumor weg te halen. Behalve als je uitzaaiingen hebt op andere plekken in je lichaam. Dan krijg je een behandeling om minder klachten te hebben. Of om de tumor minder snel te laten groeien.

Lees verder over behandelingen bij merkelcelcarcinoom.

Ziekenhuizen voor merkelcelcarcinoom

Er zijn ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van een merkelcelcarcinoom. Daar werken artsen die veel kennis hebben over deze soort huidkanker.

Bekijk gespecialiseerde ziekenhuizen voor merkelcelcarcinoom.

Gevolgen van een merkelcelcarcinoom

Een merkelcelcarcinoom en de behandeling ervan kunnen gevolgen hebben voor je leven. Sommige mensen blijven last houden van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld van vermoeidheid.

Lees verder over de gevolgen van merkelcelcarcinoom.

Colofon

Met medewerking van:

foto rick waalboer

Dr. Rick Waalboer-Spuij

Dermatoloog, Erasmus MC

illustratie arts vrouw

Dr. Sanne Uitentuis

Dermatoloog, Amsterdam UMC

Illustratie mensen

Mensen die merkelcelcarcinoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2024